България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Панчугов и Живков: Изборите, а не ревизията, трябва да са във фокуса на служебния кабинет

Коментар в студиото на "България сутрин"

12.05.2021 | 09:15 Редактор: Здравко Черкезов

Служебното правителство, назначено от президента Румен Радев, започва работа. Какви ще се приоритетите му след разпускането на 45-ото НС и очаквано ли беше назначението на ген. Стефан Янев за служебен премиер?

"Очевидно се търсеше човек, който да е приближен до президента. Този човек да има контрол върху дневния ред на следващия кабинет и този контрол да е по линията, която президентът е начертал, особено с оглед предстоящите президентски избори през есента", посочи политологът Христо Панчугов в студиото на "България сутрин".

Това, което липсва, според него, е разказът за това какво предстои и каква ще е политиката на служебното правителство. И до каква степен следващите 3 месеца ще са достатъчни за "започване на смислени занимания". 

"Първото, което трябва да отбележим - наистина имаме балансирано представителство, имаме и хора, които са с политически кариери, имаме и чисти експерти. Имаме баланс и от това имаме нужда в момента в българското общество - успокояване на страстите, намаляване на партизанщината и фокусиране върху непосредствените задачи, които предстоят", отбеляза социологът Добромир Живков в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му, голямата задача пред служебното правителство е подготовката за предстоящите парламентарни избори.

"Не би трябвало да е съществен приоритет на служебното правителство да се обърне назад и да продължи тази ревизия, която вече започна в 45-ото НС", категоричен е социологът.

И обясни, че ревизия на предишното управление би трябвало да бъде свършена от следващото НС, което ще е с по-висока легитимност.

"Ще има огромен натиск, въпреки че ревизията не би следвало да отнеме ресурс на кабинета, да бъде направена. Ще има и публичен, и натиск от страна на самия президент за това да бъдат изнесени факти за предишното управление. Въпросът е дали ще се удържи на този натиск - дали ще видим една компроматна война или ще видим неща като по-смислен План за възстановяване и устойчивост от служебния кабинет", изтъкна Панчугов.

Неизбежно ще има неща, които ще излизат от различни посоки, свързани с разкрития с предишното управление, но това не трябва да става фокус на служебния кабинет, повтори Живков.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 


1
1 rate up comment rate down comment 0
Българин
преди 2 години
Изборите са необходими на Фигуранта Радев, но целта му е така да се проведат, че пак да не се състави правителство, та неговите хода от служебното правителство да управляват до президентските избори и кремълските тирани пак да ни го пробутат. Радев не си дава сметка, че ако кара втори мандат, няма да го довърши, защото ще бъде пометен от Новия световен ред, който Байдън ще въведе веднага след войната с феодалните тирани. Радев не е за завиждане, очаква го съд... Сигнализирай за неуместен коментар