България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Маратонът "Бягай с усмивка" подкрепя децата с вродени лицеви аномалии

Коментар на организаторите Методи Симеонов и Даниел Иванов

12.05.2021 | 08:22 Редактор: Искра Ангелова

Да бягаме с усмивка по Ботевите пътеки в подкрепа на децата с вродени лицеви аномалии. С тази инициатива се заемат Методи Симеонов и Даниел Иванов. А даренията за участие ще отидат директно към Асоциацията за лицеви аномалии. Събитието ще се състои на 23 май от 10 часа.

"Инициативата започна с моята лична история. Миналата година станах баща на близнаци, само едно от двете дечица се роди с вродена цепнатина на устната и небцето. Още по време на бременността научихме тази новина. Тогава знаех много малко за това състояние и какво е необходимо на децата, за да постигнат пълно възстановяване", каза Методи Симеонов в "България сутрин".

Той подчерта, че това състояние е лечимо и с доста добри методи се лекува в България, включително от Асоциацията за лицеви аномалии.

"Това е вторият най-разпространен роден дефект сред децата. Около 1 на 700 се ражда с вродена лицева аномалия. Приех за своя кауза да разпространявам повече информация, тъй като участието на родителя в лечението е изключително важно. Не става въпрос само за добри специалисти. Имах късмет, че лекарят, който ни диагностицира още в 4-ия месец на бременността, ни насочи към тази организация. Срещнахме се още преди да се роди, направихме план за лечението", допълни Симеонов.

Той поясни, че лечението е мултидисциплинарно и започва още в първите месеци от живота на детето. А около третия месец се прави операция за затваряне на устната на детето. След десетия месец и първата година се прави втората. 

От думите му стана ясно, че сме една от малкото страни в ЕС, в които лечението не е покрито изцяло от държавата.

"Организацията ни е съвместна. Запознахме се чрез жените ни. Бях чувал за тази лицева аномалия, но нямах идея какво е точно. Не знаех за последствията, ако не се действа и хората не са информирани. Методи и още едно момче имаха идеята да пробягат Ботевия път, за да информират обществото. От Козлодуй до лобното място. Това е трасето за първия ден на 22. А в неделя - 23 май, ще е масовото събитие, където хората ще могат да дойдат", коментира организаторът Даниел Иванов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Те ще стартират от площад "Христо Ботев" във Враца.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК