България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Политолог и социолог за Комисията по ревизия: Крясъци, позорище, липсват институциите

Коментар на Любомир Стефанов и Кольо Колев в "България сутрин"

11.05.2021 | 09:07 Редактор: Тодор Петров

Скандали белязаха краткия живот на 45-ото Народно събрание. Най-бурни бяха страстите по време на заседанията на Комисията по ревизия на властта.

"Пленарната зала роди обичайни конфликти, но Комисията по ревизия произвежда скандали. Г-жа Манолова търси всяка възможност за публичност, която да ѝ позволи да се закрепи като основен опонент на Борисов. Въпросът е с каква цел и как се прави. Ако ще се прави в стил "позорище", без да се изчакат доказателства, нещата изглеждат като предизборна кампания. От друга страна, беше странно, че ГЕРБ атакуваха буквално физически хората, които искаха да кажат нещо. Не се прави така", заяви политологът Любомир Стефанов пред Bulgaria ON AIR.

За социолога Кольо Колев няма съмнение, че в действията на комисията има предизборна драматургия, имa и желание нещо да се направи. 

"Направиха опит да го превърнат в едно позорище, което първоначално беше насочено към това да опозори ГЕРБ, след което започна само да се позори с крясъци и викове. Жалка работа, която отново ни показва, че липсва институционална култура, липсват и самите институции. Трябва да има институционална реакция. Институциите в България изчезнаха и останаха само пазари и позорища", коментира Колев в "България сутрин".

Стефанов се съгласи с тезата на Колев, че Комисията по ревизия се е явила един вид отдушник. В един момент липсата на доверие в публичните институциите е накарала някои хора да намерят микрофон чрез нея, смята той.

"От известно време станахме потребители на политика на скандали, натрупва се неудовлетворение, което избива. Едно от тях е партията на г-н Трифонов - това е културата на отрицанието", посочи политологът.

"Съвсем естествено общественото напрежение избива. В това число, както виждаме в тази комисия, в малко уродливи форми. Гражданите чуха това, което очакваха да чуят, това ще има ефект. Въпросът е да не остане само крясъкът", каза на свой ред Колев. 

Работата на 45-ото Народно събрание социологът определи с думите: Кошерът е разбунен, но малко мед е събран.

Предстои президентът Румен Радев да разпусне парламента и да назначи служебно правителство.

Любомир Стефанов напомни, че работата на служебния кабинет е само да организира предсрочните избори. Но подчерта, че те трябва да бъдат безспорно легитимни, да бъдат припознати и от граждани, и от политици. На мнение е, че направените промени в Изборния кодекс са козметични.

"Служебното правителство трябва да въведе спокойствие - по отношение на изборите и че страната е управляема. Президентът трябва да търси хора с опит, които са били министри и зам.-министри. Тези хора не са чак толкова много", обясни Кольо Колев.

Гледайте цялата дискусия във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години