България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Михаил Вешим осмя политиците и техните проекти в най-новата си книга

"Бай Ганьо" е една от най-важните книги за българското общество", каза сатирикът

11.05.2021 | 09:35 Редактор: Искра Ангелова

"Позитанско царство и други пародии, в копродукция с известни български писатели" е последната книга на писателя Михаил Вешим. Тя е описана като пародия на политическите проекти, политиците, протестиращите и пародийна демокрация. Как изглежда политическата ситуация у нас в очите на един сатирик?

"Жанрът е пародия. Това е най-новата ми книга. Използвах "Патиланско царство" на Ран Босилек и в такъв стил са повечето неща, но има и пародии по други български писатели - "Хъшове" от Иван Вазов, "Тошко Африкански" от Ангел Каралийчев. Зад всички тези пародии личат героите на днешното време", каза Михаил Вешим за "България сутрин".

И отбеляза, че политическото ежедневие е много богато за перото на един сатирик.

"Всеки ден се случва нещо, което си заслужава да бъде осмяно. Но при мен има странно раздвояване на личността, защото от една страна съм сатирик, фейлетонист, но от друга страна съм писател и ме интересуват други неща, които са по-трайни във времето", допълни Вешим пред Bulgaria ON AIR.

Писателят посочи, че се интересува от това какво се случва с българина и защо никой не разчита на собствените си сили.

"Защо не се усъвършенства, защо не работи за собственото си ограмотяване, а всеки казва: "Кой ще дойде да ни оправи". Това го има и в повечето от моите книги. Защо други народи стават водещи икономически държави, а ние от една цветуща страна - ставаме все едно сме след война", попита Вешим.

И подчерта, че всъщност въпросите, на които той самият търси отговор, може да се намерят в книгата за Бай Ганьо - книга, написана преди 150 години. Той смята, че това е една от най-важните книги за българското общество.

"Ние, сатириците, след Алеко Константинов не правим нищо след тази книга, само дописваме този образ, защото по времето на Алеко не е имало Бай Ганьо - шофьор или Бай Ганьо - шоумен", посочи още авторът на "Позитанско царство и други пародии, в копродукция с известни български писатели".

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК