България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Велизар Шаламанов от ДБ посочи защо България се нуждае от радикална модернизация

Шпионските скандали се отразяват негативно, тъй като показват слабостта на страната ни, смята депутатът

11.05.2021 | 09:51 Редактор: Жаклина Иванова

"Демократична България" предлага Декларация за политиката на развитие за отбрана и сигурност. Това обяви председателят на парламентарната група Христо Иванов. Какво налага приемането на тази декларация и ясна ли е геополитическата позиция на България?

"Тази декларация е насочена към консолидиране на българската позиция в навечерието на срещата на върха на НАТО на 14 юни в Брюксел, както и други важни събития от геополитически характер, но и събития, които определят бъдещето не само на НАТО и ЕС, а и в много по-широк план. Бъдещето през следващите 10 години, което е свързано с новите предизвикателства в сигурността, но и с възможностите на новите технологии за една радикална модернизация, което е приоритет на ДБ", заяви депутатът от "Демократична България" Велизар Шаламанов в студиото на "България сутрин". 

Той коментира, че става въпрос за възможността България да бъде много по-амбициозна и видима, включвайки се активно в процеса на обновление и трансформация. По думите му е важно да получим възможност за използване на новите технологии, като изкуствен интелект, космическите технологии.

"Евроатлантическата тема е все покривана, защото тя е свързана с много по-сериозни ангажименти. Успехът на България като страна, която се модернизира, зависи от поставянето на тази тема в центъра на обществения дебат", заяви депутатът пред Bulgaria ON AIR.

Шаламанов отбеляза, че България изостава от Румъния и Гърция.

"Едно служебно правителство може да направи много и този вакуум следващите няколко месеца да бъде преодолян - да имаме един много силен старт през септември", подчерта депутатът пред водещата Мария Константинова.

Шаламанов отбеляза, че руските шпионски скандали се отразяват негативно, тъй като показват слабостта на България.

Депутатът от ДБ акцентира върху това, че ситуацията относно сигурността не е никак позитивна, както и че има много предизвикателства в краткосрочен план.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК