България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Доц. Шопов: Най-фрапантната грешка на Каролев е излизането сам в планината

Вероятно сме единствената държава в ЕС, която няма спасяване по въздух, подчерта той

11.05.2021 | 08:14 Редактор: Искра Ангелова

Икономистът Владимир Каролев е с опасност за живота след инцидент в Пирин. Той беше издирван в продължение на 12 часа и открит от планинските спасители в тежко състояние.

Икономистът бе откаран в болницата в Разлог, където му бе оказана първа помощ, но по-късно беше организирано прехвърлянето му в "Пирогов". Научихме ли законите на природата и кои са грешките, които допускаме в планината?

"Сериозен проблем в планината са обективните опасности, които съществуват. Основният проблем е, когато ние допуснем някаква субективна грешка - всеки инцидент крие такава грешка. Първата и най-фрапантна грешка е излизането на Каролев сам в планината", каза доц. Александър Шопов от факултета "Обществено здраве, здравни грижи и туризъм" в Националната спортна академия.

В студиото на "България сутрин" той посочи, че това е основно правило и то не трябва да се нарушава.

"Няма кой да ви окаже помощ, няма кой да ви наблюдава. Той наистина е много подготвен, но и тези хора не са застраховани. Приятелите му са били в друга част на планината. Вторият сериозен проблем е лошата преценка, че в тази ранна утрин на този западен склон снегът е твърд", допълни доц. Шопов в ефира на Bulgaria ON AIR.

И подчерта, че западните склонове се огряват от слънцето покрай обяд.

"Вероятно ние сме единствената държава в ЕС, която няма спасяване по въздух. Румънците отидоха толкова напред. Това е много сериозен проблем и той е на дневен ред. Това ще бъде сериозно предимство за всички инциденти в планината. Дори локализирането на Каролев е било голям проблем. Той не е имал обхват, бил е сам, няма кой да подаде сигнал", категоричен бе доц. Шопов.

По думите му държавата трябва да обърне внимание на този проблем.

"Опасността е сериозна за хората, които участват в акцията. В някои случаи има опасност от вторична лавина, а те работят на терена. Планината е агресивна за хората, които непрофесионално излизат там. В тази част на сезона най-специфичното е големият температурен диапазон. В ранните часове те са отрицателни", добави експертът.

И отбеляза, че вече има приложение, което веднага ни локализира, но в планината много често няма покритие.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК