България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Режисьорът Стоян Радев: Нека не превръщат политическото занимание в сценично изкуство

Той е номиниран за наградата "Аскеер"

10.05.2021 | 09:37 Редактор: Десислава Атанасова

"Кой се бои от Вирджиния Улф“ и "Плач на ангел“ са двете представления - едното на "Малък градски зад канала", другото на "Народния театър", за които режисьорът Стоян Радев е номиниран за награда "Аскеер" за режисура. Двамата актьори - Малин Кръстев и Христо Мутафчиев, пък си съперничат за наградата в категорията "Главна мъжка роля". 

След две седмици ще дойде развръзката, но за състезанието в изкуството, в живота и политиката - гост в студиото на "България сутрин" бе режисьорът Стоян Радев 

"Самата номинация е голямо признание. Приятели са всички и по-скоро никой няма да се сърди", сподели Радев пред водещите на предаването Мария Константинова и Мирослав Димитров.

А това, което отличава постановките, е скрито между редовете.

"Силна драматургия, много силен текст на Стефан Цанев, вълнуващи актьорски изпълнения, така че - не съм изненадан. Аз се радвам по-скоро за колегите си, гледам да не преча", обясни още режисьорът.

Представлението "Кой се бои от Вирджиния Улф" кореспондира с настоящето, с начина, по който живеем сега.

"Това е пиеса за интимния живот. А хората, затворени в домовете си, се обръщат към себе си и към неразрешените лични въпроси  Хората провериха дали могат да бъдат един с друг. Това заглавие може да се преведе и "Кой се бои от истината". Всичко е свързано с разкриване на истината, хората искат да разберат как е, а не какво им се внушава", разкрива Радев за същността на пиесата.

Режисьорът изрази мнение и относно политическия живот на последното 45-о правителство.

"Смеем се с колеги, че се налагани, на нас, да бъдем по-сериозни, дори и в социалните мрежи. И да, политиците като че изземват нашата роли, и да - по-скоро ролята им е театрално поведението. Нека е обратното, нека всеки си стои на мястото. От политиците ми се иска по-конструктивно и по-ясно поведение. Нека не превръщат политическото занимание в сценично изкуство, където се слагат маски и се играят роли. Хората не заслужават това", допълни Радев.

Той изказа и предположението си за съдбата на политическия живот у нас.

"Не бих казал, че перспективите са добри. Прилича на криза състоянието, в което сме изпаднали. Иска ми се политиката да се обърне надясно и да предприеме други действия. Надявам се, че лидерите на партиите ще поемат тази задача. Иска ми се да играем по-малко, да сме по-честни, по-отговорни. Добрият театър е свързан, не толкова с имитацията и манипулирането, а с откровеното споделяне, със залога на личния ни морал, който личи на сцената", каза още Радев в ефира на Bugaria ON AIR.

Той сподели и радостта си от номинациите.

"Въпреки година на пандемия, въпреки това, аз съм късметлия, че успях да направя тези спектакли. Не ни беше лесно, но обичта към това, с което се занимаваме избухна. Вълнението да го правиш се удвоява. Признавам, с много по-голямо вълнение и отговорност погледнах това, което правя, защото усетих застрашеност от изчезване, изглеждаше много страшно през април, май", каза Радев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК