България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

45-ото НС - полезно за демокрацията или действаше предкампанийно?

Коментар на политозите доц. Татяна Буруджиева и Слави Василев

10.05.2021 | 09:11 Редактор: Жаклина Иванова

Предстои да бъде назначено служебно правителство. Какво правителство може да очакваме от президента Румен Радев?

"По-голямата част то българите очакват нещата да са по-различни, отколкото това, което се случи. Преживяли сме вече веднъж опита да се върне справедливостта и дано този път тя да се върне. Тя е част от онова, заради което се създаде НС, и заради което ще имаме един служебен кабинет", коментира политологът доц. Татяна Буруджиева в студиото на "България сутрин".

"За българската демокрация, а не за българските политици, 45-ото НС направи много. Първо, защото отстрани владението на Борисов над НС. Вижда се хаосът, който привидно съществува и е следствие на това, че нито един от политическите играчи не може да си наложи волята. Отстъплението на политическата класа е за сметка на българските граждани, които виждат състоянието на държавата", заяви на свой ред политологът Слави Василев.

Буруджиева добави, че 45-ото НС е било полезно с това, че се е върнал гражданският интерес към парламентаризма. Тя отбеляза, че в момента хората искат да видят какво ще направят техните избраници.

"Тепърва ще видим доказателства дали се направи нещо полезно за демокрацията, защото смяната на властта стана на изборите. От политиците в НС се очаква да действат като в институция, без да е необходимо някой да ги контролира", подчерта политологът.

Буруджиева е категорична, че в НС сме били свидетели на нещо като предкампания за новите избори - всеки ден е използван от всяка партия за свалянето на ГЕРБ от власт. 

"Служебното правителство ще бъде с различна енергия, ако трябва да го сравним с първото на президента Радев. Той е натрупал опит и знания, има информация какво се случва в държавата. Да се надяваме, че служебният кабинет ще покаже на обществото истината за управлението на държавата", отбеляза Василев пред Bulgaria ON AIR. 

Toй заяви, че всичко, което се случва в държавата от протестите напред, показва успех за президента. 

"Президент и премиер - тези две фигури са водещите опоненти на политическата сцена на България. В контекста на това, което се случи от началото на лятото, ние виждаме, че по-скоро Радев излиза отгоре", коментира Василев пред водещата Мария Константинова.  

"Основната разлика между парламент, в който има патриоти или няма патриоти, е това, дали Борисов ще намери с кого да прави коалиция", каза още той.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
Демокрацията ми е важна Сигнализирай за неуместен коментар