България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Богдан Кирилов даде важна информация за лекарствата, ваксините и имунизирането на децата

Изключително активно се извършва оценката на Sputnik V, заяви той

10.05.2021 | 08:45 Редактор: Тодор Петров

Поне 3 лекарства срещу Ковид-19 се очаква да излязат на европейския пазар до октомври. Европейската комисия посочва, че до края на годината броят им може да достигне пет.

Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарства - Богдан Кирилов, заяви в студиото на "България сутрин", че в момента се провеждат стотици клинични изпитвания с различни молекули.  

"Едните са за профилактика - ваксините. Има моноклонални антитела, които са в най-напреднал етап на оценка. Те се свързват със спайк протеина и не му позволяват да се захване за клетката и да навлезе в нея. Имуномодулатори се проучват също - имат отношение към процесите на възпаление", посочи той.

По думите му основното предизвикателство е да бъде разрешен за употреба лекарствен продукт в таблетна форма, което ще позволи лечението да се случва амбулаторно. Моноклоналните антитела се очаква в следващите месеци да получат разрешение за употреба. По отношение на таблетната форма - оптимистичният вариант за разрешение е в месеците след октомври, разясни Кирилов.

"Към момента единственият лекарствен продукт с разрешение за употреба е "ремдесивир". Доставя се регулярно в България и във всички лечебни заведения може да бъде използван", отбеляза той пред Bulgaria ON AIR.

Смесването на ваксините

Част от компаниите производители самостоятелно провеждат такива клинични изпитвания. Европейската комисия и Европейската агенция (ЕМА) по лекарствата също стартираха проект за клинични изпитвания на комбиниране на дозите - за имунокомпрометирани лица и за такива под 18-годишна възраст.

Ваксиниране на децата

ЕМА стартира оценка на данните от клиничните изпитвания, предоставени от Pfizer, за лица от 12 до 17-годишна възраст. Очаква се становище към средата на юни. Ако то е положително, Европейската комисия ще може да промени официалната продуктова информация и да бъде вписано в кратката характеристика. За Moderna все още не са подадени данните от клиничните изпитвания. Оптимистичният вариант да бъде променена продуктовата информация е юли.

AstraZeneca и Johnson & Johnson

"Мнението на експертите е, че към момента РНК ваксините дават възможност за по-бързо адаптиране спрямо новите варианти. Заради това е решението на ЕК да не се инициира стартиране на опционалните дози. ЕК финализира договор за 2022 и 2023 г. за близо 2 млрд. дози от Pfizer", заяви Богдан Кирилов. 

Той подчерта, че голяма част от лицата, на които предстои да им бъде поставена втора доза от AstraZeneca, не се отказват от нея. А на европейско ниво изключително активно се дискутирали възможностите за препродажба и дарения на всички разрешени за употреба ваксини.

"За лицата, които отказват да им бъде поставена втора доза от AstraZeneca, следва да се изчакат 84 дни, след което може да им бъде поставена РНК ваксина, като препоръката е за Pfizer", добави Кирилов.

Sputnik V

Изключително активно се извършва оценката от ЕМА. Предстои след две седмици да бъде извършена инспекция на производствените бази. Надявам се становището на ЕМА да бъде положително и ваксината да бъде прилагана във всички европейски държави. 

В следващите месеци предстои да бъде разрешена и първата антигенна ваксина. Две компании разработват такива ваксини - Sanofi и Novavax.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
ДАВАЙТЕ СПУТНИК!!! НЕ СЕ ПРАВЕТЕ НА ЛУДИ... Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години