България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

30 г. награди "Аскеер": Отличават и Мария Бакалова за изключителното ѝ постижение

Георги Къркеланов: Това момиче не получи подкрепа от България в най-важния момент

06.05.2021 | 09:20 Редактор: Тодор Петров

Тази година се отбелязват 30 г. от основаването на театралните награди "Аскеер". В тази връзка, от Фондацията решиха да връчи 3 награди за цялостен принос. Статуетките ще бъдат раздадени на 23 май.

"Утре ще обявим номинациите във всички категории за награда. Трима лауреати избрахме тази година - това са режисьорът Красимир Спасов, актьорът Стефан Мавродиев и драматургът Стефан Цанев", каза актьорът и председател на фондация "Аскеер" Георги Къркеланов в "България сутрин".

Тази година е подготвен и почетен "Аскеер" за номинираната за "Оскар" актриса Мария Бакалова.

"Това е извънреден "Аскеер", той не е за постижения в театралното изкуство. Почетен е и във връзка с изключителното ѝ постижение. Това момиче не получи подкрепа от България точно в най-важния момент. Все някой от политиците можеше да се сети да се обади и да я поздрави. Това е изключителен успех, равнява се на успехите на спортистите ни", обясни Къркеланов пред водещите Мария Константинова и Мирослав Димитров.

"В едно интервю ни каза, че първата ѝ любов е театърът. В този смисъл решихме да я подкрепим. Тя предизвика шум в нашите чакащи артисти заради конфликтите с преподавателите, които се раздухаха излишно. Нямаше такива, но някой търсеше сензация", посочи още председателят на фондация "Аскеер" пред Bulgaria ON AIR.

Наградите "Аскеер" са създадени като пародия на "Оскарите" през 1991 г. За една нощ са направени статуетки в отделните категории и започват "Аскеерите". Името им е дадено от Георги Новаков като алюзия на "Оскарите", стана ясно от думите му.

Къркеланов благодари на българските зрители, че не са изоставили театъра по време на пандемията. В най-тежките мигове и на 30% залата беше пълна. Благодаря и на всички колеги, които продължиха да работят и да създават продукт, отбеляза той.

А всички премиери в театър "Българска армия" са изместени за есента.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
пфф
преди 2 години
егати подмазвачеството Сигнализирай за неуместен коментар