България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Иво Мирчев: ГЕРБ виждат в ДБ истински политически противник, служат си с лъжи

Депутатът от "Демократична България" отхвърли отправените обвинения

05.05.2021 | 09:10 Редактор: Здравко Черкезов

Премиерът в оставка обвини "Демократична България" (ДБ) на извънредна пресконференция, че един от дарителите на дясната коалиция разработва хардуера на машините за гласуване, а от ДБ бързо го опровергаха и от своя страна обвиниха Борисов в разпространение на лъжи.

"Нито "Сиела Норма", която внася машините за гласуване, нито някой от собствениците са били наши дарители. Ние дори не сме ги виждали тези хора. Наистина имаме наш дарител на име Иван Тодоров, но той е роден през 1990 г., а собственикът на фирмата е роден през 1958 г.", заяви депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев в студиото на "България сутрин".

Той смята, че ГЕРБ "очевидно са се престарали", като са проверили дарителите на "Демократична България" и в частност на "Да, България!".

"Очевидно в ГЕРБ някой не си е направил добре сметката и не е направил достатъчно добра проверка, защото това е публична информация, за да видят, че повече от един човек в България се казва Иван Тодоров", посочи депутатът от ДБ пред Bulgaria ON AIR.

Мирчев е категоричен, че е недопустимо премиерът, макар и в оставка и в залеза на политическата си кариера, да заяви откровена лъжа, без да бъде проверена.

"Като граждани разчитаме на тези хора, това са нашите управляващи - те да са адекватни и да могат да взимат добри решения. Това, че те дори не са направили тази елементарна проверка, а могат в общественото пространство да хвърлят такава лъжа, е смехотворно", смята гостът в студиото.

Премиерът в оставка също бе обвинил ДБ, че са увеличили депутатските заплати на 10 хил. лв. Мирчев обясни, че става дума за законопроект, с който е поставен таван от 25% на съществуващи вече финансови добавки за народните представители.

"Шокиращо е, че премиерът си служи с такъв инструментариум. Има напрежение, защото те виждат в нас истинския си политически противник", изтъкна депутатът от ДБ.

Мирчев се надява "Демократична България" да спечели по-голямо доверие на вероятните предсрочни избори през лятото.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК