България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Здравен икономист: Трябва да сформират нов НОЩ, премиерът дамгоса една от ваксините

След изборите наблюдаваме, че Ковид-19 няма, посочи Аркади Шарков 

05.05.2021 | 08:25 Редактор: Тодор Петров

Националният оперативен щаб за борба с коронавируса бе разпуснат и все още не  е ясно дали ще бъде създаден нов такъв. Задълбочава ли се здравната криза на фона на нестабилната политическа ситуация в страната?

"След изборите наблюдаваме, че Ковид-19 няма. Единствено председателят на здравната комисия има насока как да се контрира развитието на пандемията. Националната здравна стратегия, която все още не е приета от парламента, би следвало да бъде фокус на обсъждането от всички политически субекти", заяви здравният икономист Аркади Шарков пред Bulgaria ON AIR.

"Дали НОЩ беше разпуснат поради факта, че беше създаден от предходния кабинет, или поради това, че е изразходил своите функции, е въпрос на дебат. Той беше по-скоро консултативен орган към Министерството на здравеопазването, откъдето идваха заповедите какво трябва да се затваря и отваря. Плюсът от такъв щаб е информираността на населението. Което и правителство да дойде на власт, би следвало да сформира подобен щаб от експерти, които да предлагат решения на министъра на здравеопазването", каза още той в студиото на "България сутрин".

Според здравния икономист, разпускането на Щаба няма да повлияе на здравната ситуация в страната, а по думите му има по-важни неща, които касаят Ковид-19. Едното е как върви процесът с ваксинацията. 

"Единственото правилно решение е "зелените коридори" да останат отворени. По никакъв друг начин не се създаде усещането в българина, че ваксинационната кампания е нещо полезно и самата ваксина няма да им създаде проблеми. Премиерът в оставка дамгоса прекрасно една от ваксините и сега наблюдаваме наплив към другите. Британската ваксина - бройките са големи, но стоят неизползвани", подчерта Шарков пред водещата Мария Константинова.

Той е на мнение, че президентът и премиерът по никакъв начин не са стимулирали хората да се ваксинират и са показали страх, като не са си поставили публично ваксина. Реваксинираните лица в страната са около 3,2% от общото население и продължаваме да сме на последно място по хора с поставена втора ваксина, изтъкна Шарков.

Повечето болници трябва да останат търговски дружества, но политиците трябва да имат смелостта да оптимизират болничната помощ, убеден е здравният икономист. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК