България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проф. Александрова: Далеч сме от колективен имунитет, нямаме право да се чувстваме защитени

Идеята е, че този вирус ще се превърне в една управляема инфекция, каза вирусологът

05.05.2021 | 08:10 Редактор: Десислава Атанасова

България вече не е в зоната на държави с висок риск за ковид-19. Това заяви премиерът в оставка, като цитира данни на института ''Роберт Кох'' в Германия. Във вторник в страната ни пристигна поредната голяма пратка с ваксини на Pfizer/BioNTech. Отворени останаха и "зелените коридори" за ваксинация. 

"Вирусът обаче не си е отишъл. Това е една пандемия - няма как отделен човек, отделна държава да е в такава безопасност, докато всички не сме в такава безопасност. Преди една година вярвахме, че когато се появят ваксините, колективният имунитет ще бъде постигнат едва ли не с магическа пръчица. Но нещата изглеждат по малко по-различен начин. Трябва да бъдем много здраво стъпили на земята", заяви в "България сутрин" вирусологът проф. Радостина Александрова.

Според нея постигането на колективен имунитет няма да бъде лесно.

"Знаем, че процентът от хора, които трябва да имат имунитет, за да изградим колективен такъв, зависи от броя хора, които човек може да инфектира. Смяташе се, че 60-70% ще бъдат достатъчни, но процентът вече е по-висок, може би около 80%. Постигането на имунитет няма да бъде толкова лесно и едва ли ще се случи в обозримо бъдеще. Възникват нови мутации, а ваксинацията изостава", каза проф. Александрова пред водещия Мирослав Димитров.

По отношение на излизането на България от третата вълна на Ковид-19, вирусологът обясни, че това не е крайната победа над заразата.

"Това не е някакво състезание, което печелим веднъж и завинаги. Ние трябва да поддържаме много ниско разпространение на вируса, да не се стига до висок процент хоспитализирани. Това е отделна битка и не е все още крайната победа върху вируса", допълни тя.

Според проф. Александрова, мерките трябва да се спазват още дълго време, защото не знаем колко ще продължи изграждането на колективния имунитет. 

"Ваксинацията може да промени поведението на хората. Трябва да мине време, все още нямаме информация дали тези ваксини предотвратяват предаването на вируса, не знаем колко дълго ще продължи създаването на имунитет. Това, което се случва в Индия и Бразилия, ни показва, че нямаме право да се чувстваме защитени и сигурни. Виждаме там, че вирусът се върна с пълна сила. Тези нови варианти, които се случват, те идват от места, където вирусът е оставен безконтролно", обясни проф. Александрова в ефира в Bulgaria ON AIR.

И допълни, че сега е важно вирусът да се превърне в управляема инфекция.

"Светът общо взето е обединен, хората пътуват, вирусите не признават граници и може да се придвижват. Идеята е, че този вирус ще се превърне в една управляема инфекция. Ние вървим към това", каза още тя.

Sinovac

"Китай произведе общо 4 ваксини, които се използват. Sinovac е една от инактивираните ваксини. Много е важно да имаме разнообразие от ваксини. Появата на един по различен тип би бил добре дошъл", заяви вирусологът.

Според нея прогнозите на проф. Костадин Ангелов, за махане на маските при  65% имунизирани, не са правилно решение.

"Трябва да бъдем много внимателни, когато правим прогнози, за да не си правим сметки без кръчмар. Трябва да се съобразим с еволюцията на вируса. Вече се смята, че най-малко 80% трябва да имат имунен отговор,  би било рано при такъв процент (65%)", обясни проф. Александрова.

И изтъкна, че имаме нужда и от ефективни лекарства.

"Поне 50% могат да го намалят. Tова, което не знаем, е какъв процент ни е достатъчен. Това е начин да се предвидим напред. Ние имаме нужда не само от ваксини, но и ot лекарства. Нуждаем се от такива препарати за ефективното лечение", каза още тя.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


5
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Айде пак почват да ни плашат...уж не сме в държавите с висок риск, нямаме колективен имунитет, да продължаваме с мерките...айде стига... Сигнализирай за неуместен коментар
4
0 rate up comment rate down comment 0
политика
преди 2 години
ЕМА одобри ваксини, които се оказа че не са безопасни, а други, които се използват масово по света, като руската и китайската, мотае по политически и финансови причини! Сигнализирай за неуместен коментар
3
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
2
0 rate up comment rate down comment 0
1-n
преди 2 години
ваксинирах се, който не е- да му мисли, мене ми не дреме...се опрааа, пълнолетен е... Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Така е, то си го казаха години е минат докато това се случи... Сигнализирай за неуместен коментар