България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Проект на "Прочети София" насърчава към поезията

Коментар на Тодора Радев и Петър Чухов

04.05.2021 | 10:14 Редактор: Искра Ангелова

В последните две години проектът "Скритите букви" на фондация "Прочети София" спечели своите почитатели не само у нас, но и в различни европейски градове. За 11 май - църковният празник на светите братя Кирил и Методий той ще има своя изцяло нов визуално-поетичен маршрут.

"Проектът на "Прочети София" е от 2018 година . Тогава започнахме идеята на художника Кирил Златков. Първоначалната идея беше да пръснем букви из целия град, които да се сливат със сградите, да бъдат по покривите. И като някаква игра - човек да минава и да открива буквите", каза организаторът и създател на "Скритите букви" Тодора Радева за "България сутрин".

Тя допълни, че по различни причини проектът се трансформира, но в крайна сметка стигат до идеята буквите да са във формата на пейки, за да може да се сяда на тях и да се чете поезия, която е изключително съществена част от целия проект.

"Избрахме много тайни и приглушени места. А в хода на проекта решихме да направим буквите, които са уникални за кирилицата. Тези, които ги няма нито в латиницата, нито в гръцката. Вече три години този проект не само съществува, но и постоянно се развива", допълни Радева пред Bulgaria ON AIR.

"Скритите букви" получават награда, а също така излизат и извън пределите на България.

А пейките ще останат до 21 май пред Националната библиотека, след което ще отпътуват за Брюксел.

"Този проект е много интересен, защото хваща хората неподготвени и ги привлича към поезията. Това е опит за инвазия на литературата", подчерта поетът Петър Чухов.

Радева добави, че новите букви, които ще се появят на бял свят скоро, ще бъдат със сив цвят, а върху графично ще бъдат написани части от стихотворения.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

1
2 rate up comment rate down comment 0
Вова
преди 4 дни