България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Представят традициите на Лазаровден по съвременен начин

Подробности от етнолога Анелия Милушева и основателя на My Event Academy - Марина Григорова

23.04.2021 | 09:54 Редактор: Тодор Петров

В предпоследната събота преди Великден отбелязваме Лазаровден. В българската традиция Лазаровден е празник на нивите, пасищата и горите, но и празник на момичетата, които след като лазаруват могат публично да се момеят, да се обличат и държат така, че да ги харесват ергените, да имат любим и да се омъжват. 

Етнологът Анелия Милушева и основателят на My Event Academy - Марина Григорова, разказаха в студиото на "България сутрин" какво още вещаят традициите и обичаите на този ден. Утре в 10:30 ч. в социалните мрежи на My Event Academy ще се проведе онлайн събитие, в което ще разказват подробно за традициите в България.

"На събитието ще има представяне на празника и много други неща. Целим осъвременяване на тази традиция. Да запознаем хората с традиционната култура, с миналите поверия, но да го поднесем по по-съвременен начин", посочи Милушева пред водещите Мария Константинова и Мирослав Димитров. 

Етнологът обясни, че името идва от библейския Лазар, но тя избягва да говори по свързани с религията теми. По-интересна ѝ е другата част на народната култура. 

"Лазаровден е един момински празник, пролетен. На този ден момичета преминават в нов социален статус. Показват, че са готови за задомяване. Те са в най-красивите си премени. От този момент влизат в живота като жени. Преди това не са носили накити. Показват колко са красиви, за да ги харесат ергените", каза още Анелия Милушева и добави, че събитието им не е урок, а опитват да бъде диалог.

"Отворено е събитието. Всеки, който има интерес към българските традиции и обичаи, е поканен. Пренасяме традициите от миналото в днешни дни. Ще бъде много интересно", отбеляза Марина Григорова пред Bulgaria ON AIR.

Oснователят на My Event Academy посочи, че имат поредица от събития до края на годината, които обхващат различните сезони. Вълшебството от миналото се пренася в наши дни. Всеки може да ни намери и да се запише при нас, каза Григорова. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК