България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Лидерът на СДС: Ще подкрепим "Има такъв народ" в зависимост от политиките им

Не могат да ни детронират толкова лесно, ще бъдем конструктивна опозиция, заяви Румен Христов

23.04.2021 | 09:21 Редактор: Никола Симеонов

Премиерът в оставка Бойко Борисов обяви, че коалицията ГЕРБ-СДС ще върне мандата за съставяне на правителство. Лидерът на СДС Румен Христов заяви пред Bulgaria ON AIR, че решението е било очаквано.

"Ще подкрепим "Има такъв народ" в зависимост от политиките, които ще предложат, и от хората, които ще ги изпълняват. Зависи и от геополитическите им насоки - дали ще продължава България европейското си развитие и интеграцията спрямо НАТО", заяви той в ефира на "България сутрин"

Христов коментира мнозинството, оформило се срещу ГЕРБ-СДС в парламента.

"То е напълно конституционно - 165-ма депутати искат да ни изчегъртат от парламента, нека да поемат отговорността - добре е да има редовно правителство", подчерта лидерът на СДС.

По думите му коалицията е готова да бъде опозиция, както е готова и за предсрочни избори. 

"Невинаги може да бъдеш управляващ. Ще бъдем конструктивна опозиция. Експертизата ни е сериозна и ще следим накъде се движи България. Тези, които ни отказаха разговорите - не се прави така. Можеше да дойдат и да ни кажат:"Тези и тези политики не ни харесват". Не очаквайте от нас да се разревем и да ходим да им се молим", каза лидерът на СДС пред водещата Мария Константинова.

Той заяви, че най-вероятно на предсрочни избори отново ще се явят като коалиция, защото двете партии си пасвали идеологически и работели добре заедно. 

"Връщането на мандата не означава нищо. Не могат да ни детронират толкова лесно. Следващото Народно събрание може да бъде още по-шарено и тогава какво - отново и отново ли ще ходим на избори?!", каза Христов.

"От СДС се опитваме да бъдем конструктивни, да им обясним, че нещата, които искат, не могат да станат толкова бързо, но ако искат да скочат в дълбоките води - да скачат", допълни лидерът на партията.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК