България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерти: Лукс е, че имаме избор от ваксини, но липсва кампания за доверие в тях

Коментар на доц. Михаил Околийски и Дарина Георгиева

21.04.2021 | 08:41 Редактор: Жаклина Иванова

"Открито за ваксините" - събитие, което събира уважавани специалисти в сферата на медицината, медицинското право и бизнеса. Събитие за представяне на актуална информация и на ключови въпроси при организирането на ваксинацията в условията на пандемията. Дискусията се организира от Българската мрежа на глобалния договор на ООН и ще се проведе онлайн на 23.04 от 14 часа. 

"Това събитие е необходимо, защото липсва цялостна информационна кампания. Бизнесът е загрижен за добруването на всички свои страни, но най-вече за своите служители, защото трябва да осигури функционираща икономика", заяви зам.-председателят на Българската мрежа на глобалния договор на ООН  Дарина Георгиева в студиото на "България сутрин".

"СЗО се опитва от началото на пандемията да представя основана на доказателства информация на гражданите, на работодателите. Липсва една добре основана на нашата реалност комуникационна стратегия, така че хората да бъдат спокойни, да се ваксинират, да знаят рисковете от ваксинацията. Ние искаме да представим на този форум най-новите препоръки на СЗО за ваксините, както и грижата за психичното здраве", коментира в ефира на Bulgaria ON AIR председателят на СЗО за България доц. Михаил Околийски.

Той подчерта, че около коронавируса се е появил феноменът на психичните заболявания, както и че ползите от поставянeтo на ваксина са стократно повече от рисковете.

"При векторните ваксини има редки случаи при образуването на тромби. Те са няколко случая на милион, много нисък процент е появата на подобни усложнения. Световната наука и хората, които отговарят за справянето с нея, не могат да ги пренебрегнат обаче, затова се правят анализи в момента", допълни доц. Околийски пред водещия Мирослав Димитров.

Според него има неравномерно разпределение на ваксините в света, а България е в групата на привилегированите. 

"Имаме право на избор. В много страни няма никакви ваксини. Това е лукс, с който не трябва да злоупотребяваме. Ако имаме достъп до ваксинация, трябва да я направим", категоричен е той.

Той допълни, че доказателствата на СЗО са, че одобрените от тях ваксини са ефективни срещу всички варианти на Ковид-19.

"Ваксините в никакъв случай не могат да имат задължителен характер. Трябва да има кампания, която да предизвика доверието в тях. Ние трябва да дадем най-точната информация, а не да се лутат хората в онлайн пространството и да не знаят на какво да вярват", заяви Георгиева.

"Имаше противоречиви послания към хората. Страните правят техните препоръки, но това, което СЗО казва, и е базирано на доказателства от цял свят - човек, който си е сложил първа доза AstraZeneca, за да има надеждна ваксинация, трябва да си сложи втората доза от същата ваксина. Смесването на ваксини - първа доза от векторна ваксина като AstraZeneca и втора доза от РНК, не се препоръчва от СЗО", добави доц. Околийски.

Той подчерта, че няма сценарий кога приключва пандемията и че коронавирусът ще се превърне в нещо като сезонния грип.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК