България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Бивш социален министър: Трябва спешна актуализация на бюджета и нови мерки

Веднага да се направи правителство, за да може изпълнителната власт да функционира, заяви Иван Нейков

20.04.2021 | 10:13 Редактор: Жаклина Иванова

Необходима ли е спешна актуализация на бюджета? Как се справяме с безработицата? Ефективни ли са мерките за малкия и средния бизнес?

"Няма правителство от последните 30 години, което да не се е налагало да актуализира бюджет. Странното е, че говорим за актуализация толкова рано. Всички експертни разчети сочат, че новото управление трябва да актуализира бюджета. Има много въпроси, които трябва да бъдат решавани, свързани с икономическата и здравната криза. Актуализация се прави, за да се променят приходите и разходите", заяви в ефира на "България сутрин" бившият социален министър Иван Нейков.

Той подчерта, че е рано е да се говори колко ще бъде дефицитът в края на тази година, както и че никой не знае дали една актуализация ще е достатъчна, особено, ако не бъде съставено ново правителство и има нови избори.

"На теория ще имаме 8 млрд., но те не могат да бъдат използвани. Има разлика между реални пари, които могат да се използват и тези, които стоят като резерв", обясни Нейков. 

"Отдалечаваме се от времето, когато имахме 4-5% безработица. Ние всъщност спасихме доста работни места с някои от мерките, които бяха приложени. Спасяването не означава, че отраслите, където е приложено, нямат нужда от подкрепа от държавата", заяви той пред водещата Мария Константинова.

По думите му 90% от бизнеса не успява да се възползва от мерките. Нейков подчерта, че веднага трябва да се направи правителство, за да може изпълнителната власт да функционира - да направи анализ кои от мерките не са ефективни.

"Актуализация на бюджета без парламент е невъзможна. Трябват ни нови мерки, а за тях ни трябва нов бюджет. Истинските устойчиви места се създават от икономиката. Трябва да знаем къде да концентрираме усилията си", коментира той в ефира на Bulgaria ON AIR. 

Нейков допълни, че трябва много внимателно да се преценят приоритетите ни, както и че Брюксел не иска срокове, а разумни проекти, които да бъдат финансирани и да тласнат икономиката напред. 

"Един от важните инструменти, който се доказа, че е ефективен и го има във всички страни от Г-20 и продължава да го няма в България, е нещо, което рязко увеличава капацитета на работната сила. Това е професионалното ориентиране. Всички развити страни имат ефективни национални системи за професионално ориентиране", категоричен е бившият социален министър.  

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК