България сутрин

Всеки делник от 7:00 часа
още

Политолози: Партиите на протеста се събраха, но ГЕРБ ще им гледат цирка

Коментар на Анастас Стефанов и Слави Василев в "България сутрин"

16.04.2021 | 09:22 Редактор: Здравко Черкезов

В 45-ото Народно събрание можем да разпознаем два типа политически субекти - по-старите партии на статуквото и по-новите партии на протеста. Ще успеят ли те съвместно да съставят мнозинство и как политолозите виждат хоризонта пред различното НС?

"Първият ден премина според очакванията, видяхме политически заявки - всички да се позиционират срещу статуквото. Направиха впечатление трите партии на протеста, които успяха да лансират темите, които ще играят ролята на допирателни за сформиране на ограничена управленска програма. В крайна сметка може да вървим към някаква власт, която ще разчита на ситуационни парламентарни мнозинства", заяви политологът Анастас Стефанов в студиото на "България сутрин"

И определи последните политически действия на ГЕРБ като добре пресметнати тактически ходове.

"Първо, Борисов лансира кандидатура за министър-председател, която е различна от него, ден преди откриването на НС. От друга страна, парламентарната група на ГЕРБ внесе законопроект за въвеждане на мажоритарни избори, с което се цели да бъде обезоръжен "Има такъв народ", посочи политологът.

"Борисов иска да си спести унижението 45-ото Народно събрание да не го гласува като премиер. Това би било насилствено слизане от властта, а досега той винаги я е напускал великодушно. Той просто иска да съхрани имиджа си, доколкото е възможно, и да прехвърли горещия картоф върху всички останали, които биха формирали някакво мнозинство", коментира политологът Слави Василев в ефира на Bulgaria ON AIR

Той е на мнение, че 160-те гласа за Ива Митева не означават, че мнозинството е създадено, и все още не е ясно кой ще гласува следващия кабинет.

"ГЕРБ не желаят да влизат в битка, а цивилизовано да дадат възможност на останалите партии да поемат отговорност. Понеже държавата е в лошо състояние и поемането на отговорност в такъв момент би довело до неуспехи. ГЕРБ са в тактически правилен ход, отстъпват, дават възможност на останалите партии да формират някакво мнозинство и ще им гледат цирка отстрани", каза събеседникът на Мария Константинова.

Дали от "Има такъв народ" ще се пуснат в подобен сценарий, предстои да разберем, стана още ясно от думите на Василев.

"ИТН предстои да разбере тежестта на тази власт, от тях зависи дали ще търсят електорални дивиденти. Струва ми се, че мълчанието вече не е най-големият актив. Електоратът дава любов, но и много бързо я развенчава", завърши Стефанов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

2
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 4 седмици
1
3 rate up comment rate down comment 1
Електра
преди 4 седмици
''ТАТИ КАЗА, ЧЕ ЩЕ МИ КУПИ КОЛЕЛО НО ДРУГ ПЪТ''. Тая нова Чалго - мутринска, кому- фашистка ислямска коалиция, е нормално, да е против ГЕРБ, но по страшното е, че ни готвят поредната национална катастрофа, и след тях да "НЯМА ТАКАВА ДЪРЖАВА"... Сигнализирай за неуместен коментар