България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Обществени поръчки по български: Скъпият автомобил в задлъжнялата община

Юристите, изготвяли документите, са поставили такива условия, че на тях да не може да отговори почти никой

12.04.2021 | 09:37 Редактор: Юлия Христова

През последните години все по-често ставаме свидетели на това как по български се провеждат обществени поръчки. Този път от Антикорупционния фонд сигнализираха за конкурса по избор на нов автомобил на кмета на Хаджидимово. Оказва се, че юристите, които са изготвяли документите, са поставили такива условия към кандидатите, че на тях да не може да отговори почти никой. Репортерът ни Иван Кънчев отиде до Хаджидимово, за да провери случая.  

Не успях да с срещна с кмета, нито да видя автомобил. Информацията идва от Антикорупционния фонд, решихме да ги питаме и да проверим има ли такава кола, няма ли. Това каза в студиото на "България сутрин" Иван Кънчев пред водещите Мирослав Димитров и Мария Константинова.

Екипът на медията е имал желание да се срещне с кмета, имало е няколко опита да се свържат с него, но неуспешни.

"Със сигурност може кметът от колата да се обади и да излъчим неговата гледна точка, техническите ѝ специфики го позволяват", посочи репортерът на Bulgaria ON AIR.

Според Кънчев има три листа документи с характеристики, които показват какъв точно автомобил се иска.

"Законът е категоричен, че трябва да има равнопоставеност при обществените поръчки. Според адвокат Руканова има данни за нарушение. Вчера в новините излъчихме част от репортажа, после, след качването му в социалните мрежи, става ясно, че има доста голям интерес. Местните обаче се притесняват да застанат пред камера", посочи още Кънчев.

От думите му стана ясно, че може да се направи проверка на поръчката и при нарушение да последва глоба. Цената на автомобила влиза в рамките на допустимото - до 69 996, 60 лв., а предложението на фирмата е за 69 800 лв. В условията е заложено също колата да е втора употреба. 

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


6
2 rate up comment rate down comment 2
Загрижен гражданин
преди 2 години
Тоя само за мутра получава 8 години без право на помилване .. Сигнализирай за неуместен коментар
5
8 rate up comment rate down comment 0
ужас
преди 2 години
Това не е първата му кола, сменя ги като носни кърпички. Сигнализирай за неуместен коментар
4
6 rate up comment rate down comment 0
хаха
преди 2 години
Няма как да го намерите кмета. Той пътува всеки ден за нещо си. Няма отърване от него. той се ориентира бързо - винаги е с таз, която е на власт. този път беше с ГЕРБ. Откак ГЕРБ съществува в Хаджидимово той не е печелил, но тази година цялата община беше синя. На всеослушание се казва, че е радавал по 200 лв. за ГЕРБ. Сигнализирай за неуместен коментар
3
11 rate up comment rate down comment 0
hadjidimovec
преди 2 години
Има такъв автомобил. Как няма да се страхуват местните да застанат пред камера. Той се е превърнал в дерибей - той коли, той беси. Същото е и в управляваните от него институции. Дано антикорупционен фонд направи нещо, за да свърши ерата на този дерибей. Опазил ни Бог. Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 2
brcomp
преди 2 години
За кой ли път се изнася подобна информация. За съжалениуе, само се "изнася" от медиите. Тези, които имат власт да преследват и решават подобни казуси ( да прекратят тази практика), "не знаят нищо по въпроса". Имах случай, когато в обществена поръчка за Програмни продукти имаше предложение за "гаранционен срок 25 години". И това предложение спечели. Нека се има предвид, че в областт ана технологиите, компютърна техника и софтуер нещата остаряват много бързо. Аз се отказах да очатвам в ОП. Сигнализирай за неуместен коментар
1
5 rate up comment rate down comment 0
1
преди 2 години
Е за това си трябва трепане. Сигнализирай за неуместен коментар