България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

България застава в авангарда на точката на конфликт между Русия и НАТО

Керемедчиев: Черно море ще стане много по-горещо в следващите месеци 

12.04.2021 | 09:13 Редактор: Тодор Петров

Покачва се напрежението между Русия и Украйна, а в последните дни двете държави си размениха сериозни предупреждения. Каква е ролята на България в размразения военен конфликт?

"Русия използва сценарий за създаване на буферни зони между себе си и все по-нарастващото влияние на НАТО - най-вече на САЩ. В момента Донецк и Луганск са много важни зони. Ако се създаде такъв тип автономна зона под въздействието на Русия, заедно с Крим те биха създали много голям пояс за противодействие. Руските интереси ще бъдат по-защитени. От север до юг Русия се обгражда с буферни зони и разполага все повече част в своите крайни зони, защото има рязко увеличаване на активността на страните от НАТО", заяви бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че България и Румъния ще застават все повече в авангарда на точката на конфликт с Русия - най-вече в Черно море. Ще виждаме все повече операции в Черно море с участие на български военни части, предположи гостът в студиото на Мария Константинова.

"Русия премести бойни кораби от Балтийско море в Черно море. Черно море ще стане много по-горещо в следващите месеци и България ще бъде авангарда на този конфликт", изтъкна Керемедчиев.

По думите му завършването на "Северен поток 2" е много важен стратегически проект за Русия, но също и за Германия и САЩ. А очакванията са за увеличаване на натиска срещу Русия.

"Същото се отнася и за "Южен поток", който минава и през България. Ако се завършат двата проекта, а Украйна бъде заобиколена и вече не е транзитна точка на руски газ към Европа, това още повече ще нагнети напрежението между Украйна и Русия", обясни Милен Керемедчиев в "България сутрин".

Той посочи, че евентуален служебен кабинет у нас ще забави някои реформи, които трябва да бъдат приети. Може би ще забуксува комуникацията ни с европейските институции, допусна бившият зам.-външен министър.

"Колкото по-бързо се създаде експертно правителство, което бързо да поеме щафетата и бързо да придвижи тези проекти, толкова повече бизнесът ще има възможност да усети глътка въздух", каза още Керемедчиев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Айде ако може да не ни намесват въобще Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 3 години
Ние сме егати тъпирите! Да излизаме от това скапано НАТО. Да ходят а тяхна територия да си водят война! Сега и с мазут ще се напълни. Сигнализирай за неуместен коментар