Спечелени или раздадени мандати: Неизвестни кандидати изпреварват водачи на листи

Винаги ще се намерят експерти, които да съветват по-неопитните депутати, каза Георги Киряков

12.04.2021 | 08:37 Редактор: Юлия Христова

Вече имаме дълго чаканите официални резултати от изборите. Знаем и кои кандидат депутати влизат в 45-ото Народно събрание. С изключение на Бойко Борисов, който се отказа от депутатското си място, всички останали лидери на партии ще влязат в него. Резултатите от тези избори родиха повече парадокси от други години и някои кандидат-депутати изпревариха други от същия избирателен район с много по-малко гласове.

"Гласовете на партиите се събират на национално ниво и след това започва деленето по региони. Спецификата е, че първо се разпределят на национално ниво", обясни политологът Георги Киряков в "България сутрин".

По думите му се говори, че някои от партиите си преразпределят места, но това засега са само спекулации.

"Партиите подреждат водачите на листи, така може да се окаже, че един кандидат на двадесет и някое място може да измести водач. В европейски избори няма такава законодателна норма - гласът, ако не е отбелязана преференция, не се брои", посочи той за Bulgaria ON AIR.

Според него въпросът е дали в парламента се изпълнява волята на избирателите.

"Винаги ще се намерят експерти, които да съветват по-неопитните като депутати, не е проблемът в лицата. Проблемът е, че популярни лица се използват за привличане на гласове. Сега доц. Атанас Мангъров е едно от най-популярните лица, но това донесе само 0,5% за АБВ", обясни събеседникът на Мирослав Димитров.

От думите на политолога стана ясно, че всяка система опитва максимално справедливо да разпредели гласовете.

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Все тая, те не се различават по нищо. Сигнализирай за неуместен коментар