Ще могат ли Борисов и Трифонов да поставят България над партийните интереси?

Коментар на социалния антрополог Харалан Александров

08.04.2021 | 09:34 Редактор: Здравко Черкезов

Ще могат ли новите и старите лидери да постигнат консенсус, след като започнаха подхвърлянето на хапливи реплики още преди да са влезли в Народното събрание? Ще успеят ли Бойко Борисов и Слави Трифонов ли да поставят България над партийните си интереси?

"Имаме двама ярки актьори на политическата сцена - Борисов, който ще бъде страховит лидер на опозицията, и Трифонов, който се очаква да поеме инициативата и да създаде работещо управление", посочи социалният антрополог Харалан Александров в студиото на "България сутрин".

Той очаква техните вербални обмени да бъдат изключително забавни, а парламентарният живот да е зареден с повече страст. 

"Голямата дилема е между тяснополитическия интерес, лидерския интерес на различните актьори и националния интерес. Тази дилема винаги е стояла, но новата ситуация много остро ще я експонира", смята Александров.

Той е на мнение, че словесното надиграване и демонстриране на превъзходство работи добре в предизборна ситуация, но сегашният момент изисква "промяна на режима". 

"Сега рязко трябва да променят режима и да минат в режим на "скучни неща" - да се постигне минимално съгласие какво ще се случи следващите месеци и да се сформира що-годе устойчиво управление", подчерта социалният антрополог.

Макар Борисов да се е оттеглил встрани от политическото внимание, Александров е категоричен, че премиерът е по-силен от всякога и очаква да имаме силен, доста критичен и вероятно доста комичен лидер на опозицията в лицето на Борисов.

Важен е и отговорът на въпроса дали интересът на обществото ще вземе превес над личната нарцистична страст за изява и вътрешнопартийния интерес.

"Ако се случи второто, вероятно ще влезем в задълбочаваща се криза, всички ще излязат по-слаби и най-големите щети ще ги отнесат гражданите", завърши Харалан Александров.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
4 rate up comment rate down comment 3
Галя Николоваа
преди 3 години
България сега е в пропаст.Горко ни ,ако дойдат на власт Манолова и Славчо. Сигнализирай за неуместен коментар