Янаки Стоилов: Тежка загуба за БСП, не ни възприемат като алтернатива

"Развръзката на изборите настъпи през миналата година", каза той

08.04.2021 | 08:58 Редактор: Искра Ангелова

Социалистите Янаки Стоилов и Крум Зарков поискаха оставката на Корнелия Нинова след резултатите от изборите. Лидерът на БСП обаче обяви, че оставка подава Изпълнителното бюро, но не и тя.

"В деня след изборите обсъдихме резултатите, нямаше различия, че БСП претърпя тежка загуба. По-лошото е, че тя идва след пълен мандат в опозиция. Това показва, че огромна част от хората не само не ни възприемат като алтернатива, но дори и като категорична опозиция", каза проф. Стоилов в студиото на "България сутрин".

И подчерта, че всички те носят солидарна отговорност.

"Този ръководен екип носи отговорността и тя включва и председателя. Самият аз поради тази причина заявих моята оставка от позицията, която заемам като председател на Комисията по идейно и програмно развитие. Това би било рискована стъпка. Но немалък брой от избирателите на БСП гласуваха за нас поради последователността на партията, а не толкова за начина, по който е възприемана", допълни Янаки Стоилов пред водещите Мария Константинова и Мирослав Димитров.

А по думите му развръзката на изборите е настъпила още през миналата година.

"Въпреки че БСП заяви подкрепа за протестите, тя не се включи организирано в този процес, не предложи свое виждане за развръзката му. А кампанията вместо да помогне увеличи тези разлики, които надминаха очакванията ни", коментира той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Проф. Стоилов смята, че пандемията е намалила участието на част от потенциалните избиратели на БСП.

"На следващи избори БСП трябва да отиде с промени в политиката, по-добро представителство. Последните години загубихме едно от нашите основни предимства - БСП винаги да има по-висок професионален капацитет в политиката от другите партии, с които се конкурира. Не успяваме да убедим хората, че много от недъзите на днешното състояние се дължат на системата, в която живеем. БСП трябва да заговори открито чрез официалните си представители, че ние живеем в общество на експлоатация, в което много от работещите са бедни", посочи той.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
МОЛИ
преди 2 години
КАКЪВ КРУМ ЗАРКОВ.ТОЗИ ДО ВЧЕРА ГОВОРЕШЕ ЕДНО,ДНЕС ДРУГО.КАТО ВИДЯ,ЧЕ НЯМА ДА ГО ОГРЕЕ МИН.ПОСТ,ЗАПЯ ДРУГА ПЕСЕН.***!!!!ДОЛЕН!!! Сигнализирай за неуместен коментар
1
9 rate up comment rate down comment 1
1
преди 2 години
Отдавна БСП(БКП) не е алтернатива а е за затвора. Сигнализирай за неуместен коментар