България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

AstraZeneca и тромбозите: Ето какво трябва да знаем за опасността

Коментар на проф. д-р Фани Мартинова в "България сутрин"

08.04.2021 | 09:08 Редактор: Тодор Петров

Ваксинацията с препарата на AstraZeneca продължава у нас, но с повишено внимание към специфична група на жени под 60 г., при която се срещат изключително редки нежелани лекарствени реакции.

рябва да знаем механизма на нарушенията, които се получават. Става дума за повишено кръвосъсирване и образуване на тромби. Този процес ни спасява от кръвоизливи, но в конкретния случай се явява като вредна странична реакция. Води до тромбообразуване и различни клинични състояния", обясни специалистът по трансфузионна хематология и клинична имунология проф. д-р Фани Мартинова в "България сутрин".

По нейни думи ваксинацията с AstraZeneca много наподобява самия механизъм на заболяването Ковид-19 - там вирусът също предизвиква тромботични усложнения, белодробни емболии, запушване на съдовете в коремните органи.

"Започна се проучване на какво се дължи това - дали е на аденовирусния вектор от шимпанзе, дали се дължи на помощните вещества в съдържанието на ваксината или се дължи на един протеин. Последните заседания не дават категоричен отговор, има само хипотези", посочи проф. д-р Мартинова пред Bulgaria ON AIR.

Тя подчерта, че ако от 7 до 14 дни след ваксинацията се получи задух, тежест в гърдите, неясни синини по тялото, температура или аритмия непременно човек трябва да се отправи към спешен център, за да започне терапия веднага.

Проф. д-р Мартинова посочи още, че между 30 и 60 години е възрастта при жените, в която се взимат антиконтрацептивни средства, които са с доказан тромбогенен ефект. Не се знае, че бременните трябва да бъдат изследвани за генетични маркери на кръвосъсирването. Тромбофилията причинява преждевременно смърт на плода. Жените са по-склонни да образуват тромби по-често, обясни специалистът.

И изтъкна пред водещите Мария Константинова и Мирослав Димитров, че има по-високи рискове за пушачите, за обездвижените и за хората с наднормено тегло.

"Характерно е за българина и за младите хора да не обръщат внимание на своето здраве, да не ходят на профилактични прегледи и да не обръщат внимание на особеностите на теглото, тютюнопушенето и сърдечните оплаквания", коментира проф. д-р Мартинова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


2
24 rate up comment rate down comment 4
Иян
преди 2 години
Аз пък искам да знам дали съставките във ваксините за нашия регион са 1 към 1 с тези,предназначени за З Европа.Все пак би било по-евтино Сигнализирай за неуместен коментар
1
21 rate up comment rate down comment 4
Нина
преди 2 години
Е мерси съм за тази ваксина Сигнализирай за неуместен коментар