България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Показното убийство в София: Къса се връзката между поръчителя и извършителя

Повишената ангажираност на полицията е предпоставка за убийството, каза ген.-майор Румен Ралчев

08.04.2021 | 08:48 Редактор: Здравко Черкезов

Дни след показното убийство на бизнесмен на Околовръстното шосе в София - има ли повече яснота кой е извършителят?

"Методът на убийството е средновековен, а връзката между поръчителя и извършителя се къса", заяви ген.-майор Румен Ралчев в "България сутрин".

Според него показността на случая напомня на 90-те години, когато настроенията бяха обострени, но по думите му е по-интересно защо престъплението е било извършено само дни след избори.

"Най-вероятно има много ангажименти покрай изборите и веднага след тях, задължително по българско правило, започват рокади. В срок 48 - 72 часа, които щом преминат, нещата стават малко по-различни", поясни експертът в ефира на Bulgaria ON AIR.

Повишената ангажираност на полицията със сигурност е предпоставка за убийството, стана още ясно от думите му. Ген.-майор Ралчев не изключи и жертвата да е била свързана с влиятелни престъпни групировки.

"Едно материално тяло, престояло в пространството няколко часа, задължително оставя следи. Въпрос на професионализъм е дали ще бъдат прихванати и правилно разчетени тези следи. Докато са изчаквали да мине този автомобил, най-вероятно са минали десетки автомобили с камери", посочи криминалният специалист.

По думите му времената от 90-те не се завръщат, но сегашното време е смътно и добре избрано за убийството. 

"Трудно е да се каже от един или два случая в национален мащаб, че се връщат тези имена. Но времето е смътно и е добре избрано от гледна точка на ангажимента на полицията в няколко посоки, което довело до разпръскване на силите и възможност да се отдели ресурс за разкриването на този случай", завърши ген.-майор Ралчев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК