България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Цирковете отварят врати скоро, но при определени условия

Коментар на Десислава Иванова и Християн Паунов

09.03.2021 | 09:30 Редактор: Искра Ангелова

Цирковото изкуство се оказа сред най-засегнатите от пандемията. Някои артисти започнаха втора работа, за да може да поддържат нормален стандарт на живот. 

"Преди дни бях при началник кабинета на Министерството на здравеопазването. Много се радвам, че най-накрая ни обърнаха внимание, защото в цял свят мерките за цирка, театъра, операта, балета са еднакви, защото това е сценично изкуство, което по един и същи начин работи с публика. Имаме тяхното обещание, че от 15 март в следващата заповед ще включат и цирка", каза председателят на Българската младежка циркова асоциация Десислава Иванова в студиото на "България сутрин".

Тя подчерта, че ще отворят врати, но при определени условия и мерки.

"Това е едната хубава новина. Другата е, че артистите с ентусиазъм се подготвят за предстоящия игрален сезон, колкото и труден да бъде той. През последната една година те разбраха, че нашата професия не бива да я приемаме за даденост, трябва да я оценяваме и да знаем какво имаме", добави Иванова пред Bulgaria ON AIR.

Тя сподели, че през последната една година са създали много нови български циркови номера.

"Артисти, които от години работят и живеят в чужбина, се завърнаха в България. Предстои ни много интересен игрален сезон. Зрителите ще могат да видят много нови и хубави неща на българския манеж. Цирковото изкуство е единственото, което пътува с мобилна зала. Всичко това е организация, която се прави от много хора и много средства. Най-големите удари миналата година не бяха толкова липсата на приходи, а по-скоро загубените инвестирани средства за бъдещи събития", категорична е тя.

По думите ѝ рязкото затваряне е довело до много сериозни загуби.

"Циркът е единственото изкуство, което не се ползва с помощ от спонсори, държавна издръжка. Ние се издържаме изцяло от продадените билети. В момента половината от цирковите артисти работят нещо друго, налага им се", подчерта председателят на Българската младежка циркова асоциация.

Християн Паунов, който е дресьор на котки и балансьор на въже, също коментира ситуацията с пандемията.

"Един цирков артист преди всичко трябва да е артист и да изпълни всяка една роля, която му дава животът. Пандемията се оказа режисьор на нашия живот. И в момента аз съм в ролята на магазинер. Но когато в ръцете ти е заложен животът и съдбата на семейство, животни - мисля, че срамна работа няма. Човек трябва да си докарва доходи, за да успее да оцелее. Парадоксалното при цирковите артисти е, че трябва да започнем втора работа, за да може да си поддържаме първата професия", каза Паунов.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК