България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Шансът на ГЕРБ - в разделената опозиция, Слави Трифонов да очаква подкрепа от чужбина

В състезанието за парламента в момента са 7 формации, каза Първан Симеонов

09.03.2021 | 08:52 Редактор: Тодор Петров

"Шансът на ГЕРБ е, че опозицията до голяма степен е разделена. Това позволява на ГЕРБ да укрепне и да възвърне политическата си форма", заяви изпълнителният директор на агенция ''Галъп'' Първан Симеонов пред Bulgaria ON AIR

Политологът посочи, че в България в момента няма повече от 5,2 млн. души с избирателни права. А последното проучване на "Галъп" показва увеличаване на разликата в подкрепата на ГЕРБ и БСП - в полза на ГЕРБ. 

"Проблем е да се определи кой е на трето място - Слави Трифонов или ДПС. "Демократична България" е позагубила инерцията от лятото, но е с ясни изгледи да бъде в Народното събрание. Около и над ръба са още две формации - на г-жа Мая Манолова и ВМРО", заяви Симеонов в студиото на "България сутрин".

По думите му има още няколко партии, за които може да се очаква добро представяне, което обаче не включва прескачане на бариерата - "Патриотична коалиция Воля и НФСБ", "Възраждане", АБВ, "Републиканци за България", "Атака"... 

"В състезанието за парламента в момента са 7 формации - 5 + 2. Избирателната активност се очаква да е по-ниска заради коронавируса. По-възрастните хора повече може да се притеснят и въздържат от гласуването. Коронавирусът повлиява в негативен план на опозицията. Очакваме около 3 млн. избиратели да излязат. В България не се гласува малко", каза още политологът.

Според Първан Симеонов формулата предполага коалиции около ГЕРБ и БСП. Възможни са и скрити коалиционни формули без ясна отговорност, които обикновено били по вкуса на ДПС, стана ясно от думите му.

"От "Демократична България" могат да очакват подкрепа от чужбина. Възможно е от чужбина да има солиден резултат и за Слави Трифонов. ДПС също се появява в Югозападна Европа заради трудовата миграция. Вотът в чужбина в солидна част е и вот от Турция. Официално Анкара много топло се отнася вече към ДПС", обясни Симеонов.

"Напоследък предпочитаме личности, това се е превърнало в клише. Хората не четат особено програмите. Когато хората търсят бързи решения и изпълнени обещания, то и партиите се ориентират така - "Ще направим", "Ще изпълним". Борисов и до ден днешен е разказвач - това е неговата прословута комуникационна способност", подчерта той. 

За финал Симеонов призова здравните власти да не прибягват до нови ескалации на мерките и истерични затваряния.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
хахаха
преди 3 години
червения Пърдан давал шанс на ГЕРБ,пълен смях Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 2
анонимен
преди 3 години
Като толкова се знае предварително, защо да гласуваме изобщо... много е нагласено така! Сигнализирай за неуместен коментар