България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Силата на невербалната комуникация: Какви послания изпращат политиците?

Коментар на д-р Ивайло Карагеоргиев

08.03.2021 | 08:27 Редактор: Искра Ангелова

Каква е ролята на невербалната комуникация в политиката и какви са различните механизми за въздействие в невербалната комуникация?

"Във всяка една ситуация, зависимост от нейните характеристики, ние използваме различно количество вербална и невербална комуникация. Различно количество жестове, пози. Не може като в математиката да кажем, че във всяка една ситуация всеки път 2+2 ще прави 4. В интернет има различни твърдения, някои от тях не са подкрепени от научни доказателства", каза д-р Ивайло Карагеоргиев от катедра "Реторика" на Философски факултет на СУ "Св.Климент Охридски" в студиото на "България сутрин".

Той посочи, че най-разпространеното от тях е хипотеза, в която се казва, че 90% от цялата ни комуникация минава през невебарална.

"Невебаралната комуникация разполага с огромно количество изразни средства, но тя не бива да се разглежда сама по себе си. Когато се прави сериозен анализ на невербалното поведение на човек или група хора - винаги е задължително да става в синхрон с вербалното", коментира д-р Карагеоргиев пред Bulgaria ON AIR.

Експертът даде за пример първите телевизионни дебати за президентски избори през 60-та година, в които участват Никсън и Джон Кенеди.

"Твърди се, че Никсън е страдал от някакво заболяване в тоя момент, а когато застава пред камерите - не изглежда никак добре. Видът му е бил следствие на някои невербални сигнали, които той подава към аудиторията си. Това му е изиграло лоша шега, тогава той губи", подчерта д-р Ивайло Карагеоргиев.

Той коментира и речта на Джо Байдън, която той даде, след като спечели президентските избори в САЩ.

"В една сравнително голяма зала той мина пред трибуната - между аудиторията и мястото, на което ще говори. Но той не вървеше, а леко потичваше. Целта на това действие е да покаже жизненост и че е лидер, на когото народът може да разчита", добави експертът.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК