България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Как да се справим със затлъстяването?

Основна е промяната в стила на живот, твърди проф. Здравко Каменов

04.03.2021 | 14:30 Редактор: Никола Симеонов

Днес е Световният ден на борбата със затлъстяването. Пълнеенето се превръща във все по-голям проблем и за света и за българското общество.  

По данни на Световната здравна организация, двама от трима българи са с наднормено тегло и затлъстяване. По този тревожен показател страната ни изпреварва както Европа, така и света.

"Категорията няколко килца в повече не съществува в научната литература - има много ясни категории. Използваме индекс на телесна маса. Разделя се теглото на килограмите на ръста в метри, повдигнат на квадрат", заяви в ефира на "България сутрин" ендокринологът в Александровска болница и Национален консултант по Вътрешни болести проф. Здравко Каменов.

По думите му индексът за наднормено тегло е от 25 до 30.

"Oт 30 нагоре е вече затлъстяването. Теглото е или нормално, или не, но това не е абсолютно категорично. Другият показател е типът на затлъстяването. Женският се описва като глутеофеминен - крушовиден и тн. Той носи не висок сърдечносъдов риск. Рисковият е мъжкият тип, съсредоточен в корема", добави експертът. пред Bulgaria ON AIR.

Той каза още, че затлъстяването води до проблеми като остеоартроза, износване на ставите, увеличава затруднението при спортуване. Възможни са сърдечносъдови заболявания, сънна апнея, репродуктивни нарушения, психологическите проблеми и др.

"Не трябва да се стига дотам. Затлъстяването е всепризната болест. Тук основна е промяната в стила на живот - в начина на хранене и физическата активност. Стресът, пушенето, напрежението, сънят - всички тези компоненти, физическите аспекти, депресивната нагласа, увеличават консумирането на храна. Порочен кръг, от който трябва да се търси изход. Достатъчно е да се погледнеш в огледалото и да започнеш нещо, за да намалиш теглото си. Трябва да се консултираш със специалист първо, защото може да има и ендокринна болест", обясни проф. Каменов.

Практиката, както в България, така и в Европа и всички развити общества, е да се говори за проблема и то така, че този разговор не просто да достигне до всекидневието на обикновения човек, но той да бъде ефективно въвлечен в него. Пример в тази посока е информационната кампания на Novo Nordisk във връзка с борбата със затлъстяването. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК