България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

България е навсякъде: Уганда празнува 3 март по уникален начин

Децата там изгарят от желание да се докоснат до чужда култура, каза Даниел Делибашев

03.03.2021 | 08:06 Редактор: Юлия Христова

С топлината на своето сърце той създава усмивки за Африка. Социалните мрежи се наводниха от клипове на африканчета, които играят български хора и пеят български песни. Те изпяха и българския химн по случай трети март. Даниел Делибашев е един човек, който определено не се “срами” да се нарече българин. 

България е там, където има дoри един българин. За 3 март в Уганда сме предвидили празненство, имаме дори разрешение да съберем максимално до 100 деца и ще се съобразим с тези мерки. Искам да почерпим децата, да ги нахраним. Да играем българско хоро. Това каза за "България сутрин" основателят на фондация "Усмивка за Африка" Даниел Делибашев.

Той посочи, че децата там пеят наши песни като "Облаче ле бяло", "Една българска роза".

"Всяка храна, която получават, различна от царевична каша или боб, е празник за тях. Когато учим текста на песните, първо им обяснявам значението на текста - обяснявам им символите, как песента е свързана със страната ни. Най-лесното, което всеки може да направи, е да сподели нашата кауза в групи, в които членува в социалните мрежи. Финансите са основното за развитието ни. Отворихме училището вече за обучение на един клас", обясни той за Bulgaria ON AIR.

По думите на Делибашев предстои след предвидените довършителни работи да бъдат отворени още класове. 

"Времето, което им отделям за песните и танците не е чак толкова много, някои танци - като ръченицата, са я учили без мен. Трудностите, които изпитваме, са немалко, трудно е, понякога един проблем ражда друг. Човек да помогне и на 100, на 1000 души, ако не помогне на един - той го запомня", обясни Делибашев.

Основателят на фондацията допълни, че учителите в школото са местни. Децата в Уганда изгарят от желание да се докоснат до чужда култура. Светът за тях е ограничен до написаното в учебниците. 

"Не само българските деца - надявам се децата навсякъде да ценят това, което имат, малките неща, както африканчетата получават дори понякога само любов и време от познати и непознати. Ще продължим дейността си в зависимост от помощта, която ще получим, времето ще покаже. След основното училище, ще се постарая да отворим и средно", допълни събеседникът. 

Гледайте целия разговор във видеото

Снимка: Даниел Делибашев, личен архив

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
1
0 rate up comment rate down comment 0
ЦЕЛОКУПНА БЪЛГАРИЯ!
преди 3 години