България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Облекчения на данъците и как НАП се бори със сивата икономика

"Без санкции няма как нито един държавен орган да съществува", каза говорителят на НАП Росен Бъчваров

02.03.2021 | 08:35 Редактор: Искра Ангелова

По данни на НАП от януари 2021 г., въпреки коронакризата и сриването на бизнеса, приходът на страната ни се е увеличил с 5%. Кога ще могат да се възползват гражданите от новите данъчни облекчения?

"Другата седмица ще пуснем в експлоатация т.нар. предварително попълнена данъчна декларация за доходите. Тя дебютира миналата година и беше одобрена от преобладаващата част от данъкоплатците. В нея има предварително попълнени доходите от труд, хонорари, граждански договори, а тази година има две изцяло две нови групи данни в декларацията. Първата са данни за електронната търговия, а втората е за данни за продажба на кола и на друго МПС, което е било собственост на получателя на този доход, по-малко от 12 месеца", обясни говорителят на НАП Росен Бъчваров в ефира на "България сутрин".

Той сподели, че очакват над 90% от кампанията да се състои в интернет.

"Обсъждаме новото данъчно облекчение за компонента на труда при ремонт на жилището. Това е законодателна промяна, която законодателят съвсем явно създаде с идеята за т.нар. "домашни майстори", които бяха не в сивата, а в черната икономика. Да се направи чрез стимул, а не чрез контрол и санкция, да се насърчи усилието на всяко българско домакинство, което през 2020 г. ще направи ремонт в дома си - да поиска и да получи документ за труда. По този начин може да си намали данъците с до 200 лв. другата година", допълни Бъчваров пред Bulgaria ON AIR.

Говорителят на НАП е категоричен, че балансът между симулиране и санкция е най-правилният модел, по който се администрират данъците, защото една преобладаваща част от хората, противно на очакванията, иска да спазва правилата. 

"Това предполага правилата да са прости и лесни за употреба, да има взаимно доверие между институциите и гражданите. Без санкции няма как нито един държавен орган да съществува, но преди да стигне дотам, е логично и нормално той да вложи необходимото усилие за насърчаване и подкрепа, а едва към системните нарушители и организираните измамници да се подхожда с репресия", коментира Росен Бъчваров.

Той посочи, че търговията се облага с данъци, но не и продажбата на лични вещи. 

"Без значение дали те са 5, 10 или 20. Това не ви превръща в търговец. НАП облага търговията не от тази година, а от повече от 20 години. Новото е, че тази година НАП предварително поставя данни за получени доходи от интернет търговия. Има ясно разграничителен критерий. Той е дали купувате стока с цел да я препродавате, но многото наброй лични вещи не водят до данъчни последици", добави още Бъчваров.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК