България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Мермерски за Johnson & Johnson: Лъч, който осветява пътя извън тъмнината на Ковид-19

Всички ваксини, които имат ефикасност и минимални странични ефекти, са спасението на човечеството, каза ученият

26.02.2021 | 09:18 Редактор: Радостина Димитрова

Имунитет в една доза. Какво трябва да знаем за ваксината на Johnson & Johnson?

"Тази ваксина е не просто светлина в тунела. Аз бих казал - лъч, който осветява пътя извън тъмнината на Ковид-19." Това заяви в студиото на "България сутрин" проф. Йонко Мермерски, който е доктор по органична химия във Вашингтон.

"Съхранението на тази ваксина е на 2-4 градуса, което е е невероятно облекчение", посочи проф. Мермерски. 

Той обясни, че бавен етап при ваксинирането е администрирането на ваксините. А в САЩ забавянето не е заради производството, а в самото прилагане. Ситуацията там той определи като "голямо объркване".

"Надявам се Johnson & Johnson да ги одобрят днес, процесът няма как да се спре. В Африка са се отказали от AstraZeneca и чакат Johnson&Johnson, което ще освободи капацитет, който вероятно ще дойде към нас", отбеляза ученият.

По думите му другите ваксини не отпадат като вариант.

"Стадният имунитет е процес, който настъпва постепенно, и ще дойде време, в което ние ще асимилираме вируса. Всички прогнозират, че до края на годината ще стигнем до прага на стадния имунитет", подчерта проф. Мермерски пред Bulgaria ON AIR.

И добави, че предпочита да не се имунизира в момента, защото има антитела и ще отнеме възможността на тези, които имат нужда от ваксината.

"Отговорно и правилно е да се ваксинират хората, за да го преодолеем този вирус. Всички ваксини, които показват ефикасност, няма значение за мен. За Sputnik V също казват, че е добра. Всички ваксини, които имат ефикасност и минимални странични ефекти, са спасението на човечеството", категоричен беше събеседникът.

"При условие, че не всички хора имат достъп до ваксина, трябва да се обмисли добре зеленият паспорт", каза проф. Йонко Мермерски.

Вижте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
4 rate up comment rate down comment 1
Пътник
преди 3 години
Африканците се отказват от Астра зенека а нашите *** ни я предлагат а защо не предложат Спутник или и тук сме с американците които ни доят яко Сигнализирай за неуместен коментар
2
12 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Искат да ни спасят или искат да ни ваксинират питам,ако искаха да спасят някого щяха да правят тестове за антитела преди да ваксинират особено при този малък брой ваксини,няма ваксини но ваксинират хора с антитела които са защитени в момента няма значение колко трае имунитета,те в момента са защитени и нямат нужда от ваксини. Сигнализирай за неуместен коментар
1
14 rate up comment rate down comment 3
ТИТИ
преди 3 години
Дали ваксините са добри, ще видим резултатите на по-късен етап. За момента се приказват са ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ! ВСЕКИ ДАВА МНЕНИЕ, НО КОГАТО ЗАДАДЕШ ВЪПРОСА ВИЕ ЩЕ СЕ ВАКСИНИРАТЕ ЛИ - ОТГОВОРА Е - АЗ ГО ИЗКАРАХ И ИМАМ АНТИТЕЛА ! ТОВА НЕ ГО ВЯРВАМ! СЛЕДВАЩИЯ ПРОБЛЕМ - ВАКСИНИТЕ СА ПО-ЖЕЛАНИЕ ТОВА БЕ СЪОБЩЕНО НАЙ ОТГОВОРНО ! А СЕГА СЕ ГОВОРИ ЗА ЗЕЛЕНИ ВАКСИНАЦШОННИ ПАСПОРТИ- ТОВА ЩЕ БЪДЕ ДИСКРИМИНАЦИЯ СПРЯМО ХОРАТА КОЙТО НЯМА ДА СЕ ИМУНИЗИРАТ ПО РАЗЛИЧНИ ПРИЧИНИ! ТЕ НЕ СА ПРОКАЖЕНИ! Сигнализирай за неуместен коментар