България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Шефът на "Александровска" обясни за новия щам и ваксината на Johnson & Johnson

Дозите в болниците се разпределят според ваксинационните центрове, каза проф. Богов

26.02.2021 | 09:07 Редактор: Ивет Арабова

Ръст на новозаразените с Ковид-19 и изчерпване на леглата в някои болници. Заради липса на ваксини временно бяха спрени и "зелените коридори" на ключови места в столицата.

На този фон здравните власти реагираха остро на поредната забавена пратка на AstraZeneca. Как кризата с ваксините ще се отрази на имунизационния план у нас? 

"Освен да чакаме, друг изход няма. Малко се преекспонира това напрежение. Ваксини, така или иначе, ще има. До 7 март трябва да дойдат около 150 000 ваксини на AstraZeneca, около 21 600 дози на Pfizer регулярно всяка седмица трябва да постъпват до края на март. Вчера са получени 12 000 дози от Moderna. До края на март се очакват близо 300 000 дози", каза директорът на "Александровска болница" проф. Борис Богов в ефира на "България сутрин".

По думите му, веднага след получаване на доставките се връща предварителният ваксинационен план и всички джипита ще получат съответните дози.

"Пледираме към всички желаещи да поставят ваксината, това би облекчило натиска върху болниците. За момента нещата са под контрол. В "Александровска" имаме 6 екипа и 6 мобилни. Не може в друга болница, която има само един ваксинационен център, да се получи същото количество от ваксините. Според ваксинационните центрове се разпределени дозите ваксини", подчерта проф. Богов.

Той добави, че в "Александровска болница" не се забелязва особен натиск от новозаразени, като по-малко от половината заети легла са заети.

"Големите болнични заведения в страната сме подготвени, системата е подготвена. Малко по-леко протича новият щам, малко е спаднала възрастта на заразените. Появиха се много щамове, ще има и други. Колективният имунитет не виждам да се случи много скоро, може би до края на годината или поне август месец. Близо половината от хората не желаят да бъдат ваксинирани, може би кампанията трябва да продължи", смята директорът на "Александровска".

И отбеляза, че ние сме балканци и всичко, което ни се предлага, първо го отричаме. Медикът добави, че на хората им е трябвало малко време, докато разберат, че ваксинацията не води до странични ефекти.

"Надявам се голям процент от хората да бъдат имунизирани. Предстои да разберем дали отварянето на ресторантите и нощните клубове ще повиши заболеваемостта. Това и да се случи, ще бъде в малък процент. Трябва да свикнем да живеем с коронавирусната инфекция", подчерта проф. Борис Богов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той изтъкна, че ваксинираните хора не са освободени от задължението да пазят другите.

"Имунизацията предпазва от тежко заразяване човека, който е поставил ваксината. Това не го освобождава от задължението да спазва необходимата дистанция и мерки. В Германия никой от хората не избира каква ваксина да си постави. Всички ваксини са ефикасни. По друг начин стоят нещата с векторните ваксини - като тази на AstraZeneca и Johnson & Johnson. Белтъчната съставка от коронавирусната инфекция е натоварена върху аденовирус. Ако вече пациентът е имал среща с подобния вирус, ефикасността ще бъде по-малко", разясни директорът на болница "Александровска".

Той посочи и разликите при ваксината на Johnson & Johnson - начина на съхранение, който е облекчен - при температури между 2 и 8 градуса. Другото различно е, че се залага на еднократна доза, което е по-голямо удобство за хората. Тя може да се сравни с тази на AstraZeneca, тъй като е векторна.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
А от ваксината джонсън и спътник ще доставят ли в българия Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Пенка Пеева
преди 3 години
Интересува ме дали при закупуване на електроуред он лайн е възможно връщането му в регламентирания период от 14 дни? Сигнализирай за неуместен коментар