България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Евродепутат: Ваксионационният паспорт не е дискриминация, всеки ще може да пътува

Трябва да наложим на фармацевтичните компании да си изпълняват договорите, подчерта Андрей Ковачев

26.02.2021 | 08:57 Редактор: Тодор Петров

Голяма част от държавите в ЕС настояха да се изготви единна система за имунизационни паспорти.

Според евродепутата от ГЕРБ/ ЕНП - Андрей Ковачев, ограничението няма да бъде дискриминационно. В ефира на "България сутрин" той обясни, че сертификатите ще бъдат въведени, когато има достатъчно ваксини и всеки ще има възможност да се ваксинира доброволно.

"Няма да има ограничения за неваксинираните и непреболедувалите, които искат да пътуват, но за тях ще се изисква отрицателен PCR тест и карантина. Не е дискриминационно чрез сертификатите да се улесни пътуването на хората, които имат имунитет след прекарано заболяване или ваксинация. Тези хора няма да има нужда да правят тест и да бъдат подлагани на карантина, но и другите ще могат също да пътуват", разясни Ковачев.

По думите му заключенията на Европейския съвет от снощи е, че трябва да се работи в тази посока, но едва когато има на разположение достатъчно ваксини. 

"Вчера в ЕП имахме изслушване на шефовете на големите фармацевтични компании. Съветът се занимава с темата за увеличаване на капацитета на производство и стриктното спазване на договорите, които са подписали с ЕК. Нашата цел не е да се съдим, а как най-бързо всички дози да пристигнат до всеки европейски гражданин, който иска да бъде ваксиниран. Огромна е задачата, имаше жестока критика срещу фармацевтичните компании. Шефовете на компаниите поеха ангажимент, че всеки ден ще увеличават производството. ЕС инвестира над 2,7 млрд. евро във фармацевтичните компании, за да произведат в кратки сроковете ваксината", каза още Ковачев.

От думите му пред Bulgaria ON AIR стана ясно, че ако забавянето на ваксините продължи, може да не бъде преведената останалата част от парите. Може да се стигне и до съд и налагане на забрана за изнасяне на дози за трети страни, които са извън Европейския съюз.

"Винаги има възможност да увеличим нашата поръчка. Въпросът е поръчаните сега ваксини да бъдат доставени - да наложим на фармацевтичните компании да си изпълняват договорите с точните бройки за всяка страна членка", подчерта Андрей Ковачев.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК