България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Проучване: Желаещите да се ваксинират са с добро образование и социален статус

Слави Трифонов изпреварва ДПС в битката за третото място преди изборите

25.02.2021 | 09:10 Редактор: Тодор Петров

Проучване на ''Екзакта Рисърч'' показва, че 21% от българите са решили да се ваксинират, 29,2% отказват да го направят, а 42% все още се колебаят.

Социологът от ''Екзакта Рисърч'' Лидия Йорданова заяви пред Bulgaria ON AIR, че има динамика в профила на хората, които искат да се ваксинират. 

"Млади хора и на средна възраст, с добро образование и социален статус. Тези елитни обществени прослойки имат свойството да формират обществени нагласи. Кампания има и от страна на самите хора, които се ваксинират", посочи тя.

По думите ѝ успехът на масовата ваксинация все повече зависи от това дали ще бъдат дадени ясни отговори на въпросите на хората. Ясни отговори не могат да бъдат дадени дори от здравните институции в световен мащаб, смята Йорданова. 

"Противоречиви са коментарите дори от СЗО и се опровергават на следващия ден. Страховете на хората са свързани с тяхното безпроблемно оцеляване след поставяне на ваксината. Притесняват се, че нямат представа от ефекта на ваксината, ще стимулира ли тя автоимунните им, алергичните и други здравни състояния", обясни социологът в ефира на "България сутрин".

И добави, че нежелаещите да се ваксинират обичайно имат възражения срещу ограничителните мерки. Много малка част от тях били същински антиваксъри. По-голямата част смятат, че биха могли да се справят с вируса предвид здравословния си статус. Това е основната причина да предпочетат да се въздържат, стана ясно от думите на социолога.

Йорданова смята, че част от тези хора ще променят решението си и ще преминат в групата на колебаещите се. 

"Най-важният и сериозен довод е този за реално съществуващи заболявания, които бяха посочени като рискови за поставяне на ваксините - сериозните алергии, автоимунните заболявания. Трябва да се обобщава вярното и да се опровергава категорично онова, което не е вярно. С последното нашата здравна машина се справя най-добре", изтъкна социологът.

От ''Екзакта Рисърч'' са изследвали и темата за предстоящите парламентарни избори на 4 април. Данните сочат, че 49% от българите не се чувстват представени от партиите в Народното събрание.

"В нашето изследване около 45% от българите заявяват, че биха гласували. Това число ще падне до около и малко под 40%.  Пет са формациите, които ще се класират за следващия парламент - коалицията ГЕРБ/СДС е на първо място с дял от 26,4%, БСП е с 22,3%, "Има такъв народ" събира 13,5%, ДПС - 8,5%, "Демократична България" прекрачва границата с 5,1%. Има шансове битката за третото място да се ожесточи. Проблемът на партията на Слави Трифонов е отсъствието на твърдо ядро", заяви Йорданова.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК