България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Велев, АИКБ: Населението намалява, а администрацията расте

Необходима е коренна промяна в бизнес средата у нас, смята експертът

23.02.2021 | 09:21 Редактор: Никола Симеонов

Синдикатите и бизнесът в България поискаха спешна среща с премиера Бойко Борисов. Причината е предложение за промени в Кодекса на труда и промени в мерките за подкрепа на заетостта, с цел улесняване на бизнеса в условията на пандемия.

"Предложихме нов дизайн на мерките за подкрепа на заетостта, който искахме да влезе в сила от април, преди изборите. Времето обаче изтича. Не искаме повече пари, искаме те да се използват по-ефикасно", заяви в ефира на "България сутрин" председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Той смята, че настоящите мерки не подпомагат ефективно затруднените бизнеси.

"В момента има мярка 60 на 40, при която предприятието може да излезе на печалба в резултат на държавна помощ, ако има спад в продажбите, да кажем само 20%, но има 40% собствено финансиране. Такива с над 50% спад, които нямат другите 40%, не могат да се възползват от мерките", добави Велев.

По думите му решението е да се подкрепя отсъстващия доход

"Така ще има средства, които да подкрепят постоянните разходи на бизнесите, независимо от продажбите. Така могат да бъдат подкрепени повече предприятия", каза Велев.

Той съобщи, че е изготвен конкретен текст за изменение в Кодекса на труда, който няма нужда от много време, за да бъде приет парламентарно.

"Необходима е коренна промяна в бизнес средата - промяна на законите, за да се прави по-лесно бизнес, а не в полза на администрацията. Нещата могат да се оптимизират, ако администрацията се съкрати. Статистиката сочи, че неработещите се увеличават, а администрацията расте. В това няма логика", допълни експертът пред Bulgaria ON AIR.  

Велев направи и прогноза за възстановяването на България от кризата.

"Очакваме в средата на 2022 г. да достигнем предкризисните равнища. В индустрията вече имаме ръстове, но при отрасли като туризма нещата ще се възстановяват по-бавно", смята още специалистът.

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 1
baihui
преди 3 години
Kakvi sindikati Debeloserci gazolizaci na pravitelstvoto Сигнализирай за неуместен коментар