България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Имунолог: Ваксиналният имунитет е по-ефективен и по-дълготраен

И трите ваксини са с много висок профил на безопасност, увери д-р Цветелина Великова

23.02.2021 | 08:14 Редактор: Тодор Петров

След боледуване от коронавирус или след ваксина  - кой имунитет е по-добър? 

"Не може да кажем кой е по-добър. Сравняваме ги по различни аспекти - по-продължителен, по-качествен, по-добър като количество. Всички търсихме информация, която до ден днешен я няма събрана в една статия", посочи имунологът от Университетска болница "Лозенец" д-р Цветелина Великова в "България сутрин".

Специалистът обясни, че когато се срещнем с вируса, нашата имунна система реагира срещу него, но той влияе на целия организъм и имунитет. Вирусът има много механизми, чрез които потиска имунитета срещу себе си. 

"Имунитетът след преболедуване има редица дефекти, за разлика от ваксиналния имунитет, при който тези дефекти са спестени. След ваксина имунитетът е много по-насочен, по-ефективен и е възможно да е по-дълготраен. Ваксината създава имунитет срещу най-важния антиген при вируса - спайк протеина. Имунната система реагира срещу множество антигени при вируса и не всеки отговор е ефективен. На нас ни трябва само тази част, която може да неутрализира вируса", разясни д-р Великова пред Bulgaria ON AIR.

Тя отбеляза, че по време на инфекция силно намалява броят на левкоцитите и лимфоцитите. Имунитетът страда, когато се срещне с вируса. Той води до различни усложнения, а понякога имунната система се хиперактивира, което води до нарушения, стана ясно още от думите ѝ.

"Ако разчитаме на данните до момента, по-дълготраен и по-ефективен по отношение на това да се бори с инфекцията, без да бъде потиска имунната система, това е ваксиналният имунитет", подчерта имунологът.

Коя ваксина да изберем?

"Трите регистрирани ваксини са изключително близки и са с много висок профил на безопасност. Не може да се каже, че някоя ваксина е по-добра спрямо другите. Възрастовия критерий не го прилагаме, защото излизат допълнителни данни. Истината е, че трите ваксини предпазват изключително ефективно срещу усложнения", увери д-р Великова.

Вчера началникът на НОЩ и ВМА - ген. Венцислав Мутафчийски, изтъкна, че само в България върви полемика по темата коя ваксина е по-ефикасна. Според д-р Великова обаче, в целия свят има различни лагери и полемики спрямо ваксините.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 1
неееееее
преди 3 години
Пълна е с познание. Метала е боб. Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
А ти как точно разбра,след като и производителите казват че не знаят,нещо май звездите ти го говорят. Сигнализирай за неуместен коментар