България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Партиите ще заложат на здравни експерти в предизборната кампания

Пандемията има сериозен психологически ефект върху немалка част от избирателите, заяви Анастас Стефанов

28.01.2021 | 09:12 Редактор: Радостина Димитрова

"Тренд" прогнозира, че пет партии са сигурни за парламента - ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ", ДПС и "Демократична България". Шанс за място в НС имат и "Изправи се.БГ" и "Обединени патриоти".

Изборите са след 66 дни - ще се сбъднат ли прогнозите?

"Не може да се ангажираме с точни прогнози. Това е като моментна снимка за моментните нагласи, трябва да видим избирателната активност и политическата кампания." Това заяви политологът от "Тренд" Анастас Стефанов в студиото на "България сутрин".

"Политиците трябва да са отговорни, когато формират мнение за изборите", посочи той.

По думите консултациите са в инструментариума на президента Румен Радев и няма нищо лошо в тях.

"Целта да не бъде само рефериране към опозиционни процеси. Хубаво е да се предлагат реформи, но не се знае как ще се реализират. Пандемията има сериозен психологически ефект върху немалка част от избирателите", подчерта политологът пред Bulgaria ON AIR.

оСпоред него пследната една година е създала усещането, че лекарската професия е възприемана с понижена отговорност, затова всички политически сили ще включат в кампанията си здравеопазването и ще прибегнат до здравни експерти.

Той коментира и оттеглянето на депутати от политическите групи: "говоренето за чистене в партията не е нещо ново. То тече вече 2 години. Ще наблюдаваме такова освежаване и в листите на предстоящите избори. Със сигурност ще има оттегляне на някои по-стари кадри".

Според Анастас Стефанов оттеглянето на Цветан Цветанов е добра стъпка за ГЕРБ, а промените в БСП може да са от значение за предстоящата предизборна кампания.

"През последните години под лидерството на Нинова БСП е в добра кондиция, но остава под въпрос доколко всички структури ще работят за добър резултат на изборите. Защото това, което се случи в Пловдив, а и не само, ще даде своя ефект върху структурите на някои места", коментира събеседникът.

"Трудно ще имат ОП време да обединят периферен електорат, при тях кампанията ще протече с цел да достигнат 4%", добави той.

И сподели, че ще е много интересно да наблюдаваме доколко изявената подкрепа за Слави Трифонов ще прерасне в електорална такава. 

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК