България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ресторантьор: Хотелиерите се разбраха подмолно с министъра, искаме оставката на Ангелов

"Виждаме рязък спад на заразените, а не ни отварят", заяви Лъчезар Захариев

27.01.2021 | 09:10 Редактор: Радостина Димитрова

Някои от заведенията са пред фалит. Какво доведе до организиране на протест на ресторантьорите и защо те искат оставката на здравния министър Костадин Ангелов?

"Както здравният министър, така и ние искаме да опазим живота на хората. Който не се чувства сигурен в тази зимна обстановка, да не идва, но протест ще има. Оставката на здравния министър е едно от исканията ни, но основното е да започнем да работим. Хотелиерите казваха, че ни подкрепят, а вчера подмолно отидоха при министъра", заяви председателят на Българската асоциация на заведенията (БАЗ) Лъчезар Захариев в студиото на "България сутрин".

"Те не можаха да ни убедят как от едната страна в хотелите може да се работи, а от другата - не и там е опасно. Нито здравният министър, нито останалите лекари успяха да ни отговорят на този въпрос", подчерта Захариев.

И попита защо, ако идва най-опасният щам, на 1 февруари разхлабват всичко: "Защо не пуснахме заведенията, а всичко останало да е затворено?".

"Никой не може да ме убеди, че в една нехранителна верига, където пипат всичко, е по-безопасно от заведенията, където има 2 метра разстояние", категоричен беше Лъчезар Захариев пред Bulgaria ON AIR.

И добави: "Днес от 15 хил. теста 800 са позитивни. Това е смешно - виждаме толкова рязък спад на заразените, а не ни отварят".

По думите му всеки следващ ден, в който може да отворят, е добре дошъл за тях, защото не са искали друго, освен да работят.

"Тези хора, които ще дойдат на протеста от провинцията, са месеци наред без доход. Това са хора със семейства, представете си да се приберете по Коледа и Нова година без доход", изтъкна председателят на БАЗ.

Той обясни, че са поискали оставката на здравния министър, защото вече не вярват в обещания.

"Само обещава неща, които дори не зависят от него", каза Захариев и добави, че нито един собственик не е получил все още средствата за обезщетение.

"Надявам се нашата логика на нещата, която се базира на техните цифри, да ги убеди, че ние не сме най-страшните. Протестът ще бъде мирен", увери Захариев.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
10 rate up comment rate down comment 1
Kris
преди 3 години
Другарят Здравен министър не може да убеди никой с нелогичните и не медицински доказани "мерки", които се опитват да ни "докажат", че видиш ли заведенията са зарази... От началото на измислената "пандемия " съм бил на много места : ресторанти , кина, театри, болнични заведения, молове, магазини за хранителни стоки и не хранителни такива, градски транспорт и т.н. , но не съм се разболяла от нищо дори елементарна настинка... Да не забравяме, че Земята продължава да се върти и живота продължава!!! Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 14
Нина
преди 3 години
1
22 rate up comment rate down comment 5
svettikk
преди 3 години
Твърдо ЗА! Този некадърник и незнайно на кого послушник за времето в което е здравен министър издаде едни от най-неадекватните заповеди свързани с пандемията! Сигнализирай за неуместен коментар