България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ще ескалират ли протестите и проруски настроен ли е президентът Радев?

Коментар на политолозите Слави Василев и доц. Стойчо Стойчев

25.01.2021 | 09:16 Редактор: Тодор Петров

Нов антиправителствен протест се проведе вчера в центъра на София. Той бе масов, стигна се и до напрежение между демонстранти и полиция.

"Фундаментално нещата не са се променили от есента, когато протестите престанаха, недоволството у хората може да се е засилило. Не би ме изненадало протестите да ескалират", коментира политологът Слави Василев в студиото на "България сутрин".

Колегата му - доц. Стойчо Стойчев, припомни, че обикновено в края на януари и през целия февруари има висок социален потенциал. Това са седмиците от годината, в които идват високите сметки за отопление, хората са задлъжнели по празниците и са потиснати от зимните месеци. 

По-ранни избори от 4 април не може да има, категоричен бе той. И добави, че отделни партии може да преценят, че до изборите може да нагнетяват напрежение, за да се стигне до негативен вот.

Минимум традиционните 3-3,5 млн. души ще гласуват, смята Стойчев. Според него за избирателната активност ще допринесе и появата на изборите на "Има такъв народ" на Слави Трифонов.

ко протестът придобие масовост, това определено ще вдигне избирателната активност", смята Василев. По думите му чувството за отвращение към властта или дадена политическа система би могла да бъде инструмент, който да изкара хората от летаргията и да ги накара да гласуват.

Междувременно премиерът Бойко Борисов атакува президента Румен Радев след ареста на руския опозиционер Алексей Навални. Министър-председателят настоя държавният глава да излезе с позиция по темата.

"Знаем от самото начало на мандата на президента, че е скептичен по отношение на санкции спрямо Русия, свързани с конфликта в Крим. Неговата позиция е, че тези санкции са несправедливи. В този казус се търси същата линия", заяви доц. Стойчев пред Bulgaria ON AIR.

Слави Василев опонира на доц. Стойчев за руската ориентация на Радев. Според него това е мит и позициите на президента не са проруски. 

"Премиерът Борисов гледа да избяга от реалността в България, като насочи един проблем, който не е на дневен ред у нас. Навални е проблем, който би могъл да се характеризира като защита на демокрацията. Няма нужда да гледаме Русия и Навални, България има съвсем други проблеми", обясни той.

Политологът доц. Стойчо Стойчев бе категоричен, че контрол и честност на изборите се гарантира с присъствие на застъпниците и наблюдателите, а не с видеонаблюдение, за каквото настоява Румен Радев. 

"Целта е във всички 12 000 секции да се хванат две баби, които мърдат листа, за да се употребят като инструмент и да се каже: "Те фалшифицираха изборите", смята той.

Слави Василев отново не се съгласи с мнението му и изтъкна, че голяма част от хората, които са в секционните избирателни комисии, отиват там за парите, които ще вземат. Много често за още 100 лева се обръщат на другата страна, когато трябва да се попълни протокол, даде пример той.

Гледайте цялата дискусия във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
5 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Така ме е яд, че гласувах за него Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 5
Траян
преди 3 години
Множеството сме проруски настроени и това няма да се промени!!! Ее и какво лошо има в това? Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 3
анонимен
преди 3 години
Само Борисов, който не се появява в парламента се интересува толкова силно от проблемите на Навални. Сигнализирай за неуместен коментар