България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

"Ретро карантина": Как светът победи инфлуенцата преди 100 години?

В групата във Facebook споделят снимки, намерени от архивите на печатни издания от миналото

22.01.2021 | 09:28 Редактор: Ивет Арабова

Оказва, се че миналото поразително много прилича на настоящето. То не просто навява размисли за цикличността на събитията, но и връща надеждата, че трудните моменти също са преходни и отминават.

За щастие, част от следите, които ни учат, са съхранени. На огледалните образи и събития, случили се преди 100 и повече години обръщат внимание и създателите на Facebook групата "Ретро карантина". 

"Ние смятахме, че през 2020 година ни се случва нещо изключително и ново, а се оказва, че само преди 100 години е било горе-долу същото. Ако погледнем снимките, които сме намерили от 1918 г., виждаме, че мерките тогава са били същите - дистанция, карантина и ползване на маски", каза един от създателите на проекта "Ретро карантина" Благовест Кирилов в студиото на "България сутрин".

Той добави, че тогава е имало протести против ползването на маските и ограничаването на правата на хората.

"Ограничения е имало и в градския транспорт - който няма маска, не може да се качи. Има и ограничения за броя на пътници. Хората понякога са реагирали и "за" мерките, като са смятали, че това е единственият начин да се опазят. Има снимки на пълни зали с легла, доста паралели можем да направим", коментира Кирилов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той отбеляза, че търсят снимките из архивите на доста от печатните издания по това време, особено в американските.

"Има доста интересни статии, има и такива, които казват чисто рекламно как са се продавали доста неща при карантината - например обувки против инфлуенцата. Модата се е приспособила към инфлуенцата. Основната информация тогава са я получавали от вестниците, имало е по-строг контрол. Aко снимките бяха цветни, много хора биха се зачудили дали това не е снимано днес", отбеляза създателят на Facebook групата "Ретро карантина".

От българските извори също има интересни находки. Мерките, които са били прилагани към болните, са почти същите като тези днес - карантиниране, да носят маски, да се спазва дистанция.

Кирилов загатна, че планират доста нови и интересни неща в страницата "Ретро карантина". Обмислят и да правят все повече паралели какво може да се случва в условия на карантина.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК