България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

По-опасен ли е новият вариант, влияе ли му ваксината и кой препарат да изберем

Ваксинацията би трябвало да бъде ускорена, смята доц. Александър Симидчиев 

22.01.2021 | 08:51 Редактор: Тодор Петров

Новият вариант на коронавируса набира скорост - той е много по-заразен и поражда редица въпроси за имунитета и ваксините.

"Този нов вариант е повече психологически проблем. Размножава се по-бързо в дихателните пътища и е по-заразен. Когато разпространението му е малко по-бързо, мерките започват да изостават от реалността на вирусното разпространение. Дава му се възможност да се променя допълнително, когато се разпространява. Второ - част от засегнатите може да боледуват тежко и отново да натоварят системата", обясни пулмологът доц. Александър Симидчиев в "България сутрин".

По думите му в момента има 3 различни варианта - английски, южноафрикански и бразилски. Английският е най-добре проучен и при него, когато се пуска PCR, един от трите компонента може да не се позитивира и тестът да бъде отчетен като фалшиво отрицателен.

Затова има нови китове, които хващат последователността на S протеина, отбеляза доц Симидчиев.

"Вирусът се стреми да оцелява и единственият начин е като си повиши заразността. Най-ефективната му стратегия е да си ограничи смъртността и да си увеличи разпространяемостта. Може да заразява повече хора и да запазва възможността да мутира", подчерта пулмологът.

Според доц. Симидчиев един от проблемите у нас е, че не изследваме достатъчно секвенирането. Второ - броят на извършваните тестове е много малък.

"Имунитетът на човек има голямо значение за скоростта на разпространение. Имаше факт, че ваксинираните с БЦЖ имат с една идея по-малка чувствителност към този вирус. България е една от държавите, в които ваксинацията с БЦЖ е много широко разпространена и устойчива още от 50-те години на миналия век. Поведението на голяма част от хората не позволи тези дадености да се реализират. Действаме доста разпокъсано като общност", каза още специалистът. 

И поясни, че новите варианти се различават по спайк протеина - когато човек го е прекарал като цялостен вирус, той има имунитет срещу няколко вирусни частици, а не само срещу една единствена, която се е променила. Преболедувалите може би ще бъдат малко по-защитени, а засега се счита, че ваксините биха били продуктивни и срещу новия вариант на вируса, стана ясно от думите му.

25 251 са ваксинираните у нас до днес. Доц. Симидчиев посочи, че ваксинацията би трябвало да бъде ускорена, но неслучайно тя се добавя към противоепидемичните мерки и трябва да ги спазваме стриктно.

"Която и ваксина да беше налична, аз щях да се ваксинирам възможно най-бързо, без да мисля за избори. Щом е разрешена, тази ваксина е безопасна, ефикасна и качествена. И едните, и другите ваксини намаляват риска от разпространение", категоричен бе той.

Доц. Симидчиев не смята, че ваксинационните паспорти ще ни разделят, тъй като поставянето на ваксината е доброволно. Той обаче се обяви за много по-добра комуникация, що се отнася до ваксинирането.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК
 


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Дали наистина ваксината ще предпази от новите щамове Сигнализирай за неуместен коментар