България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Ще имат ли привилегии ваксинираните? Евродепутат: Има риск от различни мерки

Искра Михайлова съобщи, че вече има подадени документи от Русия за одобряването на ваксината им в ЕС

22.01.2021 | 08:44 Редактор: Ивет Арабова

На видеоконферентна среща на евролидерите снощи стана ясно, че нови тъмночервени зони на картата с цветовете в Европейския съюз ще показват регионите с най-високо ниво на заразени с Ковид-19. Ще се стигне ли до ново затваряне на граници?

"От колегите си на първо място чувам притеснение. Имаме вече ваксини, но те все още не са стигнали до европейските граждани. Новите щамове на вируса очевидно водят след себе си втърдяване на мерките в доста европейски страни. Целта на срещата вчера беше именно да се уеднаквят позициите", каза евродепутатът от ДПС и зам.-председател на "Обнови Европа" Искра Михайлова в "България сутрин".

Тя изтъкна, че преди срещата на Съвета комисар Кириакидис е била на среща с групата на "Обнови Европа", на която са коментирали недостатъци в работата на ЕК.

"ЕС успя да насочи ресурси и да подкрепи разработката на ваксини, успя да координира страните членки. Предизвикателството сега е отново да се намери общ обединен отговор. "Обнови Европа" има много въпроси. Как се планира да се доставят ваксините? Както каза един френски колега, искаме да видим график, в който да се види колко ваксини, за коя страна, в кой месец ще бъдат получени", добави евродепутатът в ефира на Bulgaria ON AIR.

От "Обнови Европа" са притеснени заради сертификата, който ще бъде издаван от страните в ЕС, и това дали той може да се превърне в инструмент за някаква форма на дискриминация.

"Сертификатът за ваксинация трябва да бъде само медицински документ, в никакъв случай не може да бъде основание за ограничаване от права. Радвам се, че позицията на България е доста адекватна в ситуацията. Има риск отделните страни да въведат отделни мерки. Ясно беше посланието и от ЕП и от Съвета, че свободното движение на хора е основен приоритет, но трябва да бъдат ограничени пътуванията, които не са необходими", подчерта Искра Михайлова.

По думите ѝ от ЕП настояват за прозрачност при доставките на ваксините в ЕС. Унгария пък стана първият член на Европейския съюз, който одобри руската ваксина Sputnik V.

"Унгария трябва да се съобрази с Европейската агенция, която дава разрешение за използване на ваксините в ЕС. Сертификатът за ваксинация трябва да се признава от другите страни членки. Вече има подадени документи от руската страна за одобрение на ваксината в ЕС. В началото на процеса на ваксинация сме, много разчитаме на това, че той ще бъде ускорен", допълни евродепутатът от ДПС.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК