България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Арменската общност: Ако на Великден ще се занимаваме с избори, да бяха на 2 май

"Липсва координация между българските институции", каза Варухи Топакбашиян

21.01.2021 | 09:25 Редактор: Искра Ангелова

Арменската общност в страната се обяви против датата на парламентарните избори - 4 април, на която етническата група ще чества празника Възкресение Христово. В отворено писмо до президента Румен Радев представители на общността призовават държавния глава да преразгледа решението. Какви са мотивите им?

"Мотивът е чисто религиозно етичен, отколкото политически, както с огорчение установихме, че се третира, след като писмото получи гласност. За нас беше изненада, че се избра ден, в който една общност в страната ще отбележи един от най-светлите християнски празници", каза редакторът на вестник "Ереван" Варухи Топакбашиян за "България сутрин".

По думите ѝ това е било знак, че не се познават културата и обичаите на тяхната общност. А освен арменската общност, на този ден Великден празнуват и католиците.

"Затова решихме да изпратим писмото. За да дадем знак, че арменците в България ги има и е добре да се познават техните особености. Празникът няма да пречи на гласуването. Най-вероятно и аз ще гласувам, защото като български гражданин не мога да остана безразлична към живота в страната. Но не смятам, че е уместна датата. В началото на всяка година малцинствените общности в България изпращат до Дирекцията на вероизповедания своите дати, на които големи религиозни празници. Там е посочена датата 4 април", допълни Топакбашиян пред Bulgaria ON AIR.

Според арменците липсва координация между българските институции, за да могат те да преценят коя дата е удобна.

"Ако на Великден ще се занимаваме и с това, нека да беше 2 май. Говорим за правото да се отдадем на духовното и тленното в този ден. Арменската църква съществува. От векове ние празнуваме нашия Великден, което е подвижна дата", допълни Варухи Топакбашиян.

И подчерта, че тяхната общност би реагирала по същия начин, дори ако и Министерският съвет беше избрал тази дата. 

"Нашият апел е да се обръща внимание на спецификите на тези етноси. Не бива да се омаловажава. Ние нямаше да реагираме така остро, ако поне беше казано едно изречение, че на този ден има празник - Възкресение Христово, но няма друга алтернатира. Проведоха се консултации, но никой не се обърна към арменската общност", посочи още редакторът на вестник "Ереван".

Тя смята, че по-голямата част ще отидат да гласуват, защото не са безразлични към всичко, което се случва.

Вижте повече в репортажа на Михаела Карабельова.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Еми не е редно, разбира се. Сигнализирай за неуместен коментар
3
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
Голям проблем тази дата Сигнализирай за неуместен коментар
2
0 rate up comment rate down comment 0
е чак пък
преди 3 години
Брях, колко претенциозно, сега остава някой да извади исторически документи как една, бягаща от ятаганите общност надлежно и предварително е съгласувала с некоординираните български власти получаването на човешко гостоприемство и закрила в българските земи Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Е то все някой ще е недоволен! Сигнализирай за неуместен коментар