България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Вот по време на пандемия: Ще променят ли депутатите правилата за гласуване?

Към днешна дата лицата, които се лекуват в домашни условия, са около 11 000

21.01.2021 | 09:15 Редактор: Юлия Христова

Напрежение в парламента породиха предложенията за промени в Изборния кодекс. Как ще гласуват карантинираните гласоподаватели на вота на 4 април и кой трябва да поеме отговорност за организацията на изборния процес?

"ЦИК предостави своето становище как трябва да се приложат мерките в изборния процес. ЦИК да определи правила - в тази посока е нашето предложение. Министърът на здравеопазването определя тези мерки, но ЦИК определя правилата за прилагане на мерките при изборния процес. Трябва да се мисли в друга посока и евентуални промени да се съгласуват с КЗЛД. Притесненията ни са свързани именно с това дали няма да има нарушение на Закона за личните данни", каза за "България сутрин" депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов

По думите му към днешна дата лицата, които се лекуват в домашни условия, са около 11 000, а в лечебни заведения - около 3300. Спокойно ЦИК щяла да се справи с правилата за гласуване на тези лица. 

"На ЦИК се вменяват несвойнствени задължения. Отговорността изцяло ляга върху комисията. В законопроекта има и други пропуски, но в последните години се наблюдава прехвърляне на отговорност. Искаме прозрачност и да се спазва законодателството. Ще направим всичко възможно да се гарантира честността на вота и здравето на хората. Доверието в изборния процес трябва да бъде гарантирано", заяви народният представител от БСП Филип Попов.

Според депутата Красимир Богданов от ВМРО, именно ЦИК е оторизираният орган за провеждане на изборите

"По-справедливо е именно такъв орган, символ на законност, да провежда изборите, а не само изпълнителната власт. Всяка политическа формация в такъв момент опитва да прокара решения, които ще са ѝ угодни. Последните месеци бяха доста трудни, но смятам, че това не бива да ни притеснява и всеки политик трябва да си дава ясна сметка, че при невъзможност за събиране на големи групи от хора, това не означава, че не трябва да си свършим работата", подчерта той. 

Гледайте целия разговор във видеото

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК