България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Може ли Джо Байдън да заличи постигнатото от Тръмп?

Коментар на преподавателя в Калифорнийския университет Христофор Караджов

21.01.2021 | 08:23 Редактор: Искра Ангелова

Философите вярват, че помирението носи пролетта за душата. Америка обаче все още изглежда скована в дебели ледени стени, които разделят обществото, подложено паралелно на икономическа и здравна криза. Ще успее ли да преодолее съществуващите различия?

"Много невероятно беше това завръщане към нормалността в рамките само на един ден. А такова нещо не съм наблюдавал, от 96-та следя изборите отблизо. Нямаше го и през 2018 г., когато беше избран Барак Обама. Сега разликата е в контраста между Тръмп и Джо Байдън, като послания, настроения, очаквания. Не искам да се връщам преди 4 години, но помним какъв беше лайтмотивът на речта на Доналд Тръмп. Тогава беше за американската касапница, която свършва, апокалиптични думи, които не присъстваха в речника на Байдън", каза журналистът и преподавател в Калифорнийския университет Христофор Караджов в ефира на "България сутрин".

И припомни, че новоизбраният президент говори за вяра, обединение, единствено. 

"Той няколко пъти спомена, че трябва да се придържаме към фактите. А това е нещо, което ни липсваше през последните години. Байдън не може да заличи всичко постигнато от Тръмп, защото президентът си има строго определени правомощия. Той може да управлява с укази, но сериозните промени се извършват само с акт на Конгреса, където демократите имат мнозинство. Но не могат да направят кой знае какви промени. Очевидно е, че има такива укази, които могат да бъдат подписани ударно и бързо, могат да бъдат преустановени някои проекти, могат да бъдат стартирани други, но големите промени като имиграционната реформа, инфраструктурните проекти, стимулът за облекчаване на последствията от Ковид-19 - това са инициативи, които налагат убеждаване на Конгреса", допълни Караджов пред Bulgaria ON AIR.

Според него Байдън може да направи много неща. Той го вижда като активен, че дори и агресивен в началото президент.

"Но и президент, който ще търси помирение. Не съм видял някой от членовете на кабинета на Тръмп да е кандидат за кабинета на Джо Байдън. Всичките му думи досега бяха в посока, че трябва да се заровят томахавките. И че трябва да се движим напред като американци. Той директно се обърна и към тези 74 млн., които гласуваха за Тръмп, и каза, че ще бъде и техен президент", посочи Христофор Караджов.

Журналистът отбеляза, че Байдън на няколко пъти е споменал, че политическите разногласия не са война и че хората не трябва да са смъртни врагове, защото се разминават политически.

"Хубаво е, че Байдън е политически ветеран, защото във възрастта има нещо, което укротява страстите и внася мъдрост. Джо Байдън е много по-различен сега. Вицепрезидентът има сравнително ограничени функции в американската система за управление, освен ако не стане президент в един момент", добави Христофор Караджов.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК