България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Имунолог обясни всичко за имунитета, ваксините и мутациите на коронавируса

Клетъчният имунитет трае 8 месеца, а антитяловият - 3-4, посочи акад. д-р Богдан Петрунов

20.01.2021 | 09:04 Редактор: Ивет Арабова

Ще победим ли заразата или новогодишните ни надежди, че идва краят на страха и изолацията ще бъдат напразни? Засега те се крепят от това, че ваксината ще ни направи устойчиви и ще ни освободи от ограниченията. 

"До момента всичко е в проучвателна фаза. Категорично никой не може да каже колко ще продължи имунитетът след имунизация. Изпитването на двете ваксини, които са в България - на Pfizer и Moderna, започна в края на юли месец, така че до момента данните се базират на около 5-месечен интервал. За тези 5 месеца е ясно, че се създава добър имунитет - и антитялов и клетъчен", каза имунологът и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести акад. д-р Богдан Петрунов в ефира на "България сутрин".

Той добави, че антитяловият имунитет постепенно намалява след 20-ия ден и към 3-4-ия месец той слиза почти на нула.

"Клетъчният имунитет продължава до осмия месец. До осмия месец имаме имунитет, който ще ни държи в добро състояние. За момента това може да каже науката като нещо сигурно", отбеляза имунологът.

Той бе категоричен, че ваксината е предназначена да ни предпази от боледуване, но все още не е ясно дали предпазва от разпространението на инфекцията.

"За момента не можем да кажем, че тя предпазва от разпространението на инфекцията. Клетъчният имунитет също може да бъде оценен. Не виждам необходимост за преболедувалите непрекъснато да се прави такъв вид изследване. Всички, които са преболедували, биха могли сега да не се имунизират, а да изчакат 2-3 месеца и след това да се имунизират", подчерта акад. Богдан Петрунов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Специалистът посочи, че ще бъдем изправени пред постоянно променящата се мутация на Ковид-19, но не можем да кажем доколко те са разпространени в България.

"Не можем да кажем, че знаем кои щамове циркулират в България. Не можем да сме сигурни дали няма да се наложи правене на друга ваксина с друг състав, ако настъпват мутационни промени в спайковия протеин. До есента, ако стане поне 50 на 100 имунизационно покритие, това ще доведе до стихване на епидемията. Всички специалисти в света препоръчват да продължи активното спазване на противоепидемичните мерки", допълни акад. Петрунов.

Той отбеляза, че ако хората с автоимунни заболявания не се намират под някакво специфично лечение, спокойно може да бъдат имунизирани. Същото важи и за хора с алергии, които нямат остра проява на заболяването и не са подложени на специфично лечение.

"Трансплантираните хора трябва много внимателно да обсъдят с лекуващия лекар. Не можем при тях да очакваме много добър отговор, на фона на това, че тяхната имунна система е супресирана. При тези специфични случаи съветвам хората да се обърнат към личния си лекар", препоръча имунологът.

Вижте целия разговор във видеото.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


3
2 rate up comment rate down comment 0
Боже , боже,
преди 3 години
Какъв личен лекар бе , многознайник , той не е специалист , завършил е обща медицина. Искаме да се даде разрешение от специалист , даже да ни изпише с рецепта тази ваксина , както и да отговаря , ако се преселим в отвъдното. Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 1
Не искат всичко да з
преди 3 години
Трябва сами да намерите и прочетете не от фейсбук и от нашите *** , а от специализирани издания за синтетичната биология и с какво се занимава тя , за това кои са биологичните оръжия и какво значи биологична война. По телевизията , в онова село , където увещаваха учителите да се ваксинира ви казаха , че сме във война , но не уточниха каква. Е , биологична е. Четете бе хора , търсете научни източници за синтетичната биология , как помага на здравето , но и как убива. Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
"До момента всичко е в проучвателна фаза. Категорично никой не може да каже колко ще продължи имунитетът след имунизация" - добре е, че поне е искрен човека. Сигнализирай за неуместен коментар