България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Смяната на властта в САЩ през погледа на български полицай от Чикаго

"Имаме наше момче във Вашингтон - Кирил Васев, той е нашите уши и очи", каза  oфицер Давид Беков

20.01.2021 | 07:55 Редактор: Тодор Петров

Исторически ден за САЩ, който целият свят следи в търсене на знак какво бъдеще ни очаква. Всички наблюдаваме дали церемонията по встъпването в длъжност на Джо Байдън ще премине гладко и дали отново няма да се стигне до сблъсъци и жертви, каквито видяхме само преди две седмици. 

Хиляди полицаи и военни от Националната гвардия са на крак, за да опазят реда. Сред тях са и наши сънародници.

"Карам пета година в Чикаго, имам малко опит и с шерифите. Виждал съм по-затегнати мерки в Чикаго през май-юни, когато имахме големите размирици. Във Вашингтон хората казват, че не са виждали такова нещо. Имаме наше момче там - Кирил Васев, той е нашите уши и очи.  Според него всичко засега е наред и нещата са тихи", разказа в "България сутрин" oфицер Давид Беков, който е полицай в Чикаго и част от Българо-американската полицейска асоциация.

По думите му най-важното е да се предотвратяват нещата преди да започнат. Той посочи, че трябва да се реагира според ситуацията и не се ангажира с прогноза какво ще се случи около церемонията по встъпването в длъжност на новия президент.

"Хората имат конституционно право, нашата лоялност е към Конституцията на Америка. Ако мирно протестират, няма да има проблеми. Ако има насилственост към нас или политици, ние ще реагираме въз основа на това. Ако е активен стрелец, нашата реакция ще бъде една, ако е бомба - друга, ако е отровен пакет - трета", сподели офицер Беков пред Bulgaria ON AIR.

Той подчерта, че винаги са мотивирани да си вършат работата и да помагат за мира. Не искат насилие и се борят за мир между хората, за да направят живота на всички по-лесен.

"Вършим си работата достойно, не виждам причини да се страхуваме на този етап. Нямаме някакви екстремни мерки. Имаме специализирани отдели, които са готови да реагират веднага. Ако се наложи, всяко едно ченге в Чикаго може да бъде мобилизирано веднага. Винаги имаме нашата униформа в готовност", каза още офицер Беков.

На въпрос дали американското общество е силно разделено, той отговори: И да, и не, зависи откъде гледаш нещата.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК