България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

За гласуване по пощата трябва да има много широк обществен консенсус

"Не бихме могли нещо толкова сериозно да го правим прибързано", заяви зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев

19.01.2021 | 09:05 Редактор: Ралица Братанова

Министерството на външните работи вече започна подготовка по организирането на парламентарните избори в чужбина.

"Няма да е лесно и няма да се случи безпрепятствено, защото на 4 април има и празници, които очакваме допълнително да затегнат мерките в конкретни държави. Вероятно властите ще се опитат да контролират струпването на хора", коментира зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев в студиото на "България сутрин".

Той посочи, че МВнР ще осигури необходимите средства за дезинфекция и защита на здравето на гласоподавателите и на членовете на изборните комисии, средства за командировка за изпращаните от България членове на секционни комисии, съобразени с изискванията на някои държави за задължителен PCR тест и/или карантина.

Едно от основните искания на българите в чужбина е възможността да гласуват по пощата. Те го заявиха и при консултациите, които президентът проведе за провеждането на предстоящия вот.

"Това е дебат, който имаше време да бъде проведен на по-ранен етап. Коронакризата не е от времето на консултациите, тя е разточена повече от година. Да променим толкова фундаментално изборния закон, че да въведем нов тип гласуване, означава да имаме много широк обществен консенсус", заяви Георгиев.

Той сподели, че има опасения най-вече по какъв начин ще бъде гарантирана тайната на вота.

"Не бихме могли нещо толкова сериозно да го правим прибързано", категоричен бе зам.-министърът на външните работи пред Bulgaria ON AIR.

Георгиев коментира и темата за служебните паспорти, които притежават някои български граждани. Информацията, че членове на българската федерация по ММА и астролози притежават служебни паспорти разбуни духовете през последните дни.

"Тече процедура по промяна на наредбата, за да затворим всякакви вратички и достъп до това, което някои наричат "привилегия". За да прекратим всякакви спекулации, ще я ревизираме", увери зам.-министърът на външните работи.

И допълни, че към настоящия момент вече има анулирани такива документи.

Вижте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК